Osobiti susret i priča jednog izbjeglice

Prva stvar koju je Sveti Otac podijelio s mnoštvom nakon podnevne molitve bilo je iskustvo jednodnevnog pohoda izbjeglicama u Grčkoj. Napomenuo je da je u logoru vidio mnogo djece, od koje su neka svjedočila smrt vlastitih roditelja ili prijatelja.

„Vidio sam toliko boli! I želim ispričati jedan poseban slučaj, jednog mladića, nema još 40 godina. Susreo sam ga jučer s njegovo dvoje djece. On je musliman i ispričao mi je da je bio oženio kršćansku djevojku. Voljeli su se i međusobno poštovali. Ali nažalost su je zaklali teroristi, jer nije htjela zanijekati Krista i napustiti svoju vjeru. Ona je mučenica“ – rekao je Papa.

‘Mladi, poziva li vas Gospodin?’

Potom je izrazio blizinu žrtvama potresa u Ekvadoru i Japanu te zazvao Božju pomoć i snagu na sve pogođene. K tome je podsjetio da se danas obilježava Svjetski dan molitve za duhovna zvanja, pozdravivši 11 novih svećenika koje je jutros osobno zaredio u Vatikanskoj bazilici. Obratio se i mladima na Trgu: „Pomislite poziva li vas Gospodin na posvećeni život u njegovoj službi, bilo u svećeništvu, bilo u posvećenom životu.“ Izrazio je bliskost i obiteljima koje pogađa problem nezaposlenosti.

Slušanje pastira srcem

U nagovoru prije molitve Regina caeli, Papa je istaknuo kako nam današnji evanđeoski odlomak predstavlja Isusa kao „dobroga pastira“ koji kaže „Moje ovce slušaj glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom“. Te nam riječi pomažu shvatiti – naglasio je – da se nitko ne može nazvati Isusovim sljedbenikom ako ne sluša njegov glas. To „slušanje“ ne treba shvatiti na površan način – ne radi se samo o slušanju uhom, nego i srcem.

Slika pastira i ovaca naznačuje prisan odnos koji Isus želi imati sa svakim od nas: on je naš vođa, naš učitelj, naš prijatelj, naš uzor, ali iznad svega je naš spasitelj. Isusove riječi „Otac i ja jedno smo“ priopćavaju nam osjećaj apsolutne sigurnosti i neizmjerne blagosti. Naš je život u cijelosti siguran u Isusovim i Očevim rukama, koji su jedno. Otajstvo života koji nam je darovao obnavlja se za euharistijskim stolom, gdje ovce postaju jedno s dobrim pastirom.

Božja je ljubav nepobjediva

„Zbog toga se više ne bojimo: naš je život već spašen od propasti. Ništa i nitko nas neće moći ugrabiti iz Isusovih ruku, zato što ništa i nitko ne može nadvladati njegovu ljubav. Isusova je ljubav nepobjediva! Zli, veliki neprijatelj Boga i njegovih stvorenja, pokušava nas na mnoge načine odvojiti od vječnoga života. Ali zli ne može ništa ako mu mi ne otvorimo vrata vlastite duše, povodeći se za njegovim obmanjujućim laskanjem“ – istaknuo je papa Franjo.

Radio Vatikan