Nakon pozdrava dobrodošlice, Papa je kazao da s osjećajem duboke zahvalnosti Gospodinu Isusu Kristu, gleda na brojne korake koje su luterani i katolici zajednički prošli posljednjih nekoliko desetljeća. Dijalog i suradnja nisu ostvareni samo na teološkom – nego na različite načine – i na pastoralnom području. Osobito pri nastojanju da se postigne napredak u duhovnom ekumenizmu, koji je na izvjestan način duša zajedničkoga hoda prema punom zajedništvu, a već nam sada daje – makar nesavršeno – i predokus ponekoga ploda. U mjeri u kojoj se, u poniznosti duha, približavamo Gospodinu našemu Isusu Kristu, približavamo sigurno i međusobno. U mjeri u kojoj od Gospodina molimo dar jedinstva, sigurni smo da će nas On primiti za ruku i sam biti naš vodič – kazao je Papa Franjo te dodao: Potrebno je dopustiti da nas Gospodin uzme za ruku.

Kao ishod teološkoga dijaloga koji traje već gotovo pedeset godina – a pod vidikom proslave 500. obljetnice Reforme – u izdanju Vijeća za luteransko-katoličko jedinstvo, objavljena je knjiga znakovitog naslova: Od sukoba do jedinstva – luteransko-katolička interpretacija Reformacije u 2017. g. Napor dijaloškog sučeljavanja nad povijesnom zbiljom Reformacije, nad njezinim posljedicama i odgovorima, čini mi se zaista važnim za sve – kazao je Sveti Otac te dodao da katolici i luterani mogu tražiti oprost za zlo koje su jedni drugima i pred Bogom učinili te se zajedno radovati u čežnji za jedinstvom koju je Gospodin pobudio u našim srcima i koja čini da gledamo prema naprijed s nadom.

U svjetlu ovoga više-desetljetnog hoda kao i iz brojnih primjera bratskoga zajedništva luterana i katolika, utješeni pouzdanjem u milost koja nam dolazi od Gospodina, siguran sam da ćemo znati nastaviti naš dijaloški i zajedničarski hod, pa i u sučeljavanju s temeljnim pitanjima, kao i s razlikama na antropološkom i etičkom području.

Sigurno je da nam teškoćâ, kao i do sada, neće uzmanjkati i zahtijevat će strpljenje, dijalog, obostrano razumijevanje, ali ne bojmo se – kazao je Papa – Dobro znamo, kako je već više puta rekao Benedikt XVI., da jedinstvo nije prvenstveno plod našeg nastojanja, nego djelovanja Duha Svetoga, kojemu trebamo s povjerenjem otvoriti naša srca kako bi nas poveo putovima pomirenja i zajedništva.

Blaženi se Ivan Pavao II. pitao: Kako naviještati Evanđelje pomirenja, bez istodobnog zauzimanja za pomirenje među kršćanima (Enc. Ut unum sint, 98)? Ustrajna molitva u našim zajednicama neka podupre teološki dijalog, obnovu života i obraćenje srca, kako bismo s pomoću Boga, Jednog i Trojstvenog, mogli koračati prema ispunjenju želje Isusa Krista: da svi budu jedno – zaključio je Papa.

Izvor: Radio Vatikan