Papa Franjo je tijekom jučerašnjeg dana kanonizirao četiri osobe, među kojima su Louis Martin i Maria Zelia Guerin, roditelje sv. Terezije od Malog Isusa te svećenik Vincenzo Grossi, utemeljitelj Družbe kćeri oratorija i majka Marija od Bezgrešnog začeća, vrhovna poglavarica Kongregacije sestara Družbe presvetog križa.

Prva kanonizacija bračnog para u crkvenoj povijesti dogodila se upravo tijekom trajanja Sinode o obitelji u Vatikanu.

Roditelji sv. Terezije od Malog Isusa prvotno su htjeli iskusiti redovnički život, međutim životna situacija dovela ih je do braka u kojem je rođeno devetero djece, premda ih je samo pet preživjelo.

U nastavku prenosimo sa Radio Vatikana Papinu propovijed tijekom mise kanonizacije.

“Poimanje moći prema svjetovnim kriterijima s jedne strane i ponizno služenje koje bi trebalo karakterizirati autoritet prema Isusovu nauku i primjeru s druge strane, međusobno se isključuju. Svijetlo svjedočanstvo novih svetaca potiče nas da ustrajemo na putu radosnog služenja braći” istaknuo je Papa.

Također je spomenuo kako je Isus sluga Božji koji, prema proroku Izaiji, podnoseći patnje ispunjava Božji naum i zbog toga može razumjeti one koji pate. “Njegov život i smrt, u potpunosti služeći drugima, uzrok je našega spasenja” nadodao je Sveti Otac i zatim podsjetio na molbu apostolske braće Jakova i Ivana, da u Kraljevstvu Božjem zauzmu časna mjesta, s Isusove desne i lijeve, u skladu s njihovim hijerarhijskim viđenjem Kraljevstva nebeskog. “Perspektiva im je” kako je napomenuo “još uvijek ona zemaljska”.

“Isus tu perspektivu uzdrmava podsjećajući ih na svoj put, na kalež patnje koji ima piti te da on nije vlastan posjesti ih s lijeve i s desne u Kraljevstvu, nego Otac nebeski. Tako apostolima daje do znanja da mogu do konca biti povezani s njegovom sudbinom patnje, svejedno im ne jamčeći počasna mjesta”. “Isusov odgovor” kako je naglasio Papa “poziv je da ga slijedimo na putu ljubavi i služenja, odbacujući svjetovnu napast da hlepimo za prvim mjestima i zapovijedamo drugima”.

“Isus im naprotiv nudi sebe kao uzor koji imaju nasljedovati. U njemu pronalazimo novu perspektivu: ‘Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj položi u otkup za mnoge’. Isus ima moć ukoliko je sluga; slavu, ukoliko se može poniziti i kraljevski autoritet, ukoliko je spreman na potpuno darivanje života. Nespojive su, štoviše, ambicije i karijerizam s nasljedovanjem Krista; nespojivi su čast, uspjeh, slava i zemaljski trijumfi, s logikom Krista raspetoga. Međutim, spojivi su Isus i naša patnja, kako nas podsjeća i poslanica Hebrejima, prema kojoj je Isus vrhovni svećenik koji je u svemu nama sličan, osim u grijehu”.

“Isus je” naglasio je papa Franjo “svećenik milosrđa i suosjećanja. Iznutra poznaje naše teškoće i ljudsko stanje. Činjenica da nije okusio grijeha ne sprječava ga da razumije grješnike. Njegova slava nije u ambiciji ili žeđanju vlasti, već u ljubavi prema čovjeku, dijeljenju njegovih slabosti i pružanju ozdravljujuće milosti; u praćenju s beskrajnom nježnošću čovjekov nespokojan put. Svi možemo primiti ljubav iz Isusova otvorenog Srca. Podsjećajući na primjer novoproglašenih svetaca, papa je Franjo na koncu istaknuo da i mi možemo postati kanali njegove ljubavi i suosjećanja, osobito prema onima koji pate i koji su usamljeni”.

Radio Vatikan | Bitno.net