Draga braćo i sestre, dobar dan!

Današnje nam evanđelje govori o Isusu koji govori apostolima: „Više vas ne zovem slugama, nego prijateljima“ (usp. Iv 15, 15). Što to znači?

U Bibliji Božji „sluge“ su posebni ljudi kojima On povjerava važna poslanja, poput primjerice Mojsija (usp. Izl 14, 31), zatim kralja Davida (usp. 2 Sam 7, 8), proroka Ilije (usp. 1 Kr 18, 36), pa sve do Djevice Marije (usp. Lk 1, 38). To su osobe u čije ruke Bog stavlja svoja blaga (usp. Mt 25, 21). Ali sve to, prema Isusu, nije dovoljno da izrazi tko smo mi za njega, to nije dovoljno, potrebno je više, nešto veće, što nadilazi sama dobra i planove: potrebno je prijateljstvo.

Već kao mali naučimo koliko je lijepo to iskustvo: svoje igračke i najljepše darove dajemo prijateljima; zatim, kako rastemo, kao adolescenti, povjeravamo im svoje prve tajne; kao mladi nudimo vjernost; kao odrasli dijelimo zadovoljstva i brige; kad ostarimo dijelimo sjećanja, razmišljanja i šutnje dugih dana. Riječ Božja, u Knjizi Mudrih izreka, govori nam: „Kao što ulje i kâd vesele srce, tako i slatkoća prijateljstva tješi dušu“ (27, 9). Sjetimo se nakratko svojih prijatelja, svojih prijateljica i zahvalimo Gospodinu na njima! Izdvojimo malo vremena da razmišljamo o njima…

Prijateljstvo nije plod proračunatosti, a ni prisile: ono se rađa spontano kad u drugome prepoznamo nešto svoje. I, ako je pravo, tako je snažno da ne prestaje ni pred izdajom. „Prijatelj ljubi u svako vrijeme“ (Izr 17, 17) – kaže se u istoj Knjizi Mudrih izreka – kao što nam pokazuje Isus kad Judi, koji ga izdaje poljupcem, kaže: „Prijatelju, zašto ti ovdje?“ (Mt 26, 50). Pravi prijatelj te ne napušta, čak ni kad pogriješiš: ispravlja te, možda te kori, ali ti oprašta i ne napušta te.

A danas nam Isus u Evanđelju govori da smo mi upravo to za njega – prijatelji: drage osobe neovisno o svakoj zasluzi i svakom očekivanju, kojima on pruža svoju ruku i nudi svoju ljubav, svoju milost, svoju Riječ; s kojima – s nama, prijateljima – dijeli ono što mu je najdraže, sve što je čuo od Oca (usp. Iv 15, 15). Sve dotle da za nas postaje ranjiv i slab, da se predaje u naše ruke bez obrana i bez zahtjevâ, zato što nas voli, želi nam dobro i želi da budemo dionici njegovog dobra.

Zapitajmo se dakle: kakvo lice ima Gospodin za mene? Je li to lice prijatelja ili stranca? Osjećam li da me On voli kao dragu osobu? A kakvo je Isusovo lice koje svjedočim drugima, posebno onima koji griješe i trebaju oproštenje?

Neka nam Marija pomogne rasti u prijateljstvu s njezinim Sinom i širiti to prijateljstvo oko sebe.

Nakon molitve Kraljice neba

Draga braćo i sestre!

S velikom ljubavlju upućujem najljepše želje braći i sestrama pravoslavnih Crkava i nekih istočnih katoličkih Crkava koje danas, prema Julijanskom kalendaru, slave Uskrs. Neka uskrsli Gospodin ispuni sve zajednice radošću i mirom i utješi one koji su u kušnji. Sretan im Uskrs!

Jamčim svoje molitve za stanovništvo države Rio Grande do Sul u Brazilu, pogođeno velikim poplavama. Neka Gospodin primi pokojnike u svoj mir i utješi članove obitelji i sve one koji su morali napustiti svoje domove.

Pozdravljam vjernike iz Rima i raznih dijelova Italije i svijeta, posebno hodočasnike iz Teksasa, Nadbiskupije Chicago i Berlina; zatim studente pariške škole Saint-Jean de Passy i skupinu članova Human Life International. Pozdravljam mlade iz Certalda i Lainatea; vjernike iz Ancone i Rossano Cariatija; krizmanike iz Cassano D’Adde, iz pastoralne jedinice Tesino i Župe Svete Marije od Krunice (S. Maria del Rosario) u Rimu. Pozdravljam i zahvaljujem glazbenim sastavima iz raznih dijelova Italije: hvala vama, koji ste tako dobro svirali, i nadam se da ćete nam još malo svirati. Hvala vam! Pozdravljam grupu članova „Francigeni Monteviale“; kao i građane iz Livorna i Collesalvettija, koji već dugo čekaju čišćenje najzagađenijih područja, molimo za njih.

Upućujem topli pozdrav novim švicarskim gardistima i članovima njihovih obitelji, povodom proslave tog povijesnog i zaslužnog tijela. Molim vas za pljesak za Švicarsku gardu!

Sa zadovoljstvom pozdravljam članove Udruge „Meter“, koja se posvećuje borbi protiv svih oblika zlostavljanja djece. Hvala vam, hvala vam na vašemu predanom zalaganju! I hrabro nastavite svoj važan posao.

I molim vas, nastavimo moliti za napaćenu Ukrajinu koja toliko pati, kao i za Palestinu i Izrael, da zavlada mir, da se dijalog ojača i urodi dobrim plodovima. Recimo „ne“ ratu, „da“ dijalogu!

Želim svima ugodnu nedjelju. Ne zaboravite, molim vas, moliti za mene. Pozdravljam djecu Bezgrešne, tako su dobri. Dobar tek i do viđenja!