U početku se smatralo kako će Sinoda Za sinodalnu crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje započeti u mjesecu listopadu 2022., no generalno tajništvo Sinode biskupa predložilo je novu metodu za put prema Sinodi, piše Nedjelja.ba.

Da bi se ostvarila konkretna i vidljiva sinodalnost, kakvu je papa Franjo poželio još na početku pontifikata, početak sljedeće biskupske sinode zakazana je za listopad ove godine, ali se neće organizirati samo u Vatikanu, nego u svakoj pojedinoj Crkvi na pet kontinenata, piše Vatican News.

Naime, sljedeći sinodalni put sastojat će se od tri faze: dijecezanske i kontinentalne faze, koje će oživjeti dva različita Instrumentum Laborisa, i konačne faze na razini univerzalne Crkve.

„Punina sinodalnog procesa može se istinski ostvariti samo ako su u njega uključena mjesne crkve“, navodi su u dokumentu koji je danas predstavljen u Vatikanu.

„Za istinsko sudjelovanje mjesnih crkvi, u ovaj proces moraju biti uključena i druga crkvena tijela, poput sinode istočnih katoličkih crkvi, zatim vijeća i skupština crkvi sui iuris te biskupske konferencije sa svojim vlastitim nacionalnim, regionalnim i kontinentalnim entitetom“.

Ova prva „decentralizirana“ sinoda će započeti u Vatikanu 9. i 10. listopada ove godine susretom na kojem će sudjelovati i papa Franjo. Mjesne crkve će se u sinodu uključiti 17. listopada. Cilj prve faze jest savjetovanje s Božjim narodom. Tajništvo sinode će u tu svrhu pripremiti dokument koji će biti popraćen upitnikom i vodičem s prijedlozima za provođenje savjetovanja u svakoj pojedinoj crkvi.

Nakon toga će svaki biskup imenovati dijecezanskog predstavnika koji će predstavljati sponu s Biskupskom konferencijom, a Konferencija će imenovati predstavnika (ili više ljudi) koji će koordinirati s Generalnim tajništvom sinode.

Kontinentalna faza će se odvijati od rujna 2022. do ožujka 2023. Cilj ove faze jest promoviranje dijaloga na kontinentalnoj razini. Svaka kontinentalna grupa će pri kraju rasprava izraditi konačni dokument koji će do ožujka 2023. poslati Glavnom tajništvu. Tajništvo će zatim na temelju tog dokumenta izraditi drugi Instrumentum laboris koji bi trebao biti objavljen u lipnju 2023. Središnji dio ovog sinodalnog puta bit će u listopadu 2023. u Vatikanu.

Kako je papa Franjo naznačio 2015. prilikom 50. obljetnice ustanove Sinode biskupa – ona je dinamična točka konvergencije koja poziva na uzajamno osluškivanje Duha Svetoga na svim razinama života Crkve. „Artikulacija različitih faza sinodalnog procesa pomoći će istinskom slušanju Božjeg naroda kako bi se osiguralo sudjelovanje svih u sinodalnom procesu. To nije samo događaj, već i proces koji uključuje sinergiju Božjeg naroda, Biskupskog kolegija i Rimskog biskupa, svakog prema njegovoj odgovarajućoj funkciji“, naznačio je Papa.

Cjelokupni sinodalni program može se pogledati ovdje.