Prenosimo katehezu pape Franje s opće audijencije od 30. rujna 2020.:

Draga braćo i sestre, dobar dan!

Proteklih tjedana zajedno smo, u svjetlu Evanđelja, promišljali o tome kako ozdraviti svijet koji trpi zbog malaksalosti koju je pandemija istaknula i naglasila. Prolazili smo putevima dostojanstva, solidarnosti i supsidijarnosti, putevima koji su neophodni kako bismo promovirali ljudsko dostojanstvo i zajedničko dobro.  Kao Isusovi učenici, odlučili smo slijediti Njegove korake odlučujući se za siromašne, preispitujući se o korištenju dobara i brinući se o zajedničkom domu. Usred pandemije koja nas pogađa, usidreni smo u socijalni nauk Crkve, prepuštajući da nas vode vjera, nada i ljubav. U tome pronalazimo čvrstu pomoć kako bismo bili djelatnici promjena, koji sanjaju velike snove, ne zaustavljajući se na podlostima koje dijele i ranjavaju, već nas ohrabruju da stvorimo novi i bolji svijet.

Volio bih da ovo putovanje ne završi ovim mojim katehezama, već da nastavimo koračati zajedno, ‘s pogledom uprtim u Isusa’ (Heb 12; 2), kako smo na početku čuli, koji spašava i liječi svijet. Kao što nam pokazuje Evanđelje, Isus je ozdravljao bolesnike svih vrsta (usp. Mt 9; 35), vraćao je vid slijepima, nijemima govor, gluhima sluh. A kad je liječio tjelesne bolesti i nemoći, također je iscjeljivao duh opraštajući grijehe, jer Isus uvijek oprašta, kao i ‘društvene boli’, uključujući i marginalizirane (usp. Katekizam Katoličke Crkve, 1421). Isus, koji obnavlja i pomiruje svako stvorenje (usp. 2 Kor 5, 17; Kol 1, 19 – 20), daje nam darove potrebne kako bismo ljubili i liječili onako kako je to On činio (usp. Lk 10, 1 – 9; Iv 15, 9 – 17), brinući se o svima bez obzira na rasu, jezik ili naciju.

Da bi se to zaista dogodilo, moramo promatrati i cijeniti ljepotu svakog čovjeka i svakog stvorenja. Začeti smo u Srcu Božjem (usp. Ef 1; 3 – 5). ‘Svatko je od nas plod Božje misli. Svatko je od nas željen, svatko voljen, svatko je potreban.’ Nadalje, svako stvorenje ima nam nešto reći o Bogu stvoritelju (usp. Enc. Laudato si ‘, 69. 239). Prepoznati ove istine i zahvaliti na intimnim vezama našeg sveopćeg zajedništva sa svim ljudima i sa svim stvorenjima, aktivira ‘velikodušnu i nježnu brigu’. Također, pomaže nam prepoznati Krista koji je prisutan u našoj siromašnoj i trpećoj braći i sestrama, susresti ih i slušati njihov vapaj i vapaj zemlje koji njome odjekuje.

Iznutra pokrenuti, potaknuti ovim vapajima koji od nas zahtijevaju promjenu smjera, moći ćemo doprinijeti ozdravljenju odnosa s našim darovima i sposobnostima. Moći ćemo obnoviti društvo i ne vraćati se takozvanoj ‘normalnosti’, jer ta je ‘normalnost’ bila bolesna, čak i prije pandemije. Pandemija ju je istaknula. Kaže se: ‘Sad se vraćamo u normalnost’. Ne, to nije tako!

Ta normalnost bolesna je nepravdama, nejednakostima i degradacijom okoliša. Normalnost na koju smo pozvani normalnost je Kraljevstva Božjeg, gdje ‘slijepi progledaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje evanđelje’ (Mt 11; 5 ). I nitko se ne pravi lud okrećući se na drugu stranu. To je ono što trebamo učiniti kako bismo nešto promijenili. U normalnosti Kraljevstva Božjeg kruha ima u obilju za sve; društvena organizacija temelji se na doprinosu, dijeljenju i distribuciji, a ne na posjedovanju, isključivanju i akumuliranju (usp. Mt 14; 13 – 21). Ništa si ne ćeš jednog dana ponijeti na drugi svijet. Te dvije geste, geste koje potiču da društvo ide naprijed; obitelj; neku četvrt; grad – sve. Gesta davanja ne znači dati milostinju, nego darivati se od srca. To nije gesta uzimanja, koja vuče unazad sebičnošću, tjeskobom za posjedovanjem i sličnim. Kršćanski način takvog djelovanja nije mehanički način djelovanja, već ljudski način. Iz ove krize, koja se u vremenu pandemije istaknula na mehanički način, nikad ne ćemo izaći s novim dodatcima. Oni su važni. Mogu reći: ‘E da, Oče, ali postoji umjetna inteligencija!’ Da, važna je kako bismo napredovali. Ne trebamo se bojati tih stvari. No, moramo znati da ni najsofisticiranija sredstva ne mogu učiniti jednu stvar. Mogu učiniti puno toga, ali nešto ne mogu: nježnost. Nježnost je znak Isusove prisutnosti. Približiti se bližnjemu kako bismo napredovali, ozdravljali, pomagali, žrtvovali se za bližnjeg. Nemojte to zaboraviti!

Mali virus i dalje uzrokuje duboke rane i otkriva naše fizičke, društvene i duhovne ranjivosti. Otkrio je veliku nejednakost koja vlada u svijetu: nejednakost mogućnosti, dobara, pristupa zdravstvenoj zaštiti, tehnologiji, odgoju. Milijuni djece ne mogu ići u školu. Te nepravde nisu ni prirodne ni neizbježne. One su djelo čovjeka, potječu od modela rasta odvojenog od najdubljih vrijednosti. Bacanje viška hrane. Onim što bacamo moglo bi se svima dati hrane. I zbog toga su mnogi izgubili nadu i povećali neizvjesnost i tjeskobu. Stoga, da bismo izašli iz pandemije, moramo pronaći lijek ne samo za koronavirus, što je važno, već i za velike ljudske i društveno-ekonomske viruse. Ne smijemo to sakriti, premazati da se ne vidi. I zasigurno, ne možemo očekivati da će ekonomski model, koji je u osnovi nepravednog i neodrživog razvoja, riješiti naše probleme. Nije i ne će, čak iako neki lažni proroci i dalje obećavaju ‘prelijevajući efekt’ koji nikad ne će doći. Čuli ste o teoriji čaše: važno je da se čaša napuni i tako se može ‘preliti’ na siromašne i druge kako bi dobili bogatstva. Ali, postoji jedan fenomen: čaša se puni i kad je gotovo puna, čaša počinje rasti, i raste i raste, raste i nikad se ne prelije. Budite pažljivi!

Moramo hitno poraditi na stvaranju dobrih politika, stvoriti nacrte sustava društvenih organizacija, u kojima se nagrađuje sudjelovanje, briga i velikodušnost, umjesto ravnodušnosti, iskorištavanja i osobnih interesa. Moramo ići naprijed s nježnošću. Solidarno i pošteno društvo zdravije je društvo. Društvo koje sudjeluje – gdje se ‘posljednji’ smatraju ‘prvim’ – jača zajedništvo. Društvo u kojem se poštuje različitost puno je otpornije na bilo koju vrstu virusa.
Ovo putovanje ozdravljenja stavljamo pod zaštitu Blažene Djevice Marije od Zdravlja. Neka nam Ona, koja je u utrobi nosila Isusa, pomogne da imamo povjerenja. Potaknuti Duhom Svetim, moći ćemo zajedno raditi za Kraljevstvo koje je Krist otvorio na ovom svijetu, došavši među nas. Kraljevstvo svjetlosti usred tame; pravde usred toliko gnjeva; radosti usred tolikih bolova; Kraljevstvo ozdravljenja i spasenja usred bolesti i smrti. Neka nam Bog podari da ‘oživimo’ ljubav i globaliziramo nadu u svjetlu vjere.