Papa Franjo, na temelju prijedloga na općim kongregacijama prije konklava, ustanovio je skupinu kardinala koji će ga savjetovati u upravljanju općom Crkvom i proučiti plan revizije apostolske konstitucije Pastor bonus o Rimskoj kuriji, priopćeno je 13. travnja iz Tiskovnoga ureda Svete Stolice. Koordinator skupine kardinala, koji potječu iz različitih dijelova opće Crkve, je kardinal Oscar Andres Maradiaga Rodriguez, nadbiskup Tegucigalpe u Hondurasu, a tajnik je talijanski biskup Marcello Semeraro. Imenovani su još kardinali: Giuseppe Bertello, predsjednik Uprave Države-Grada Vatikana, kardinal Francisco Javier Errazuriz Ossa, nekadašnji nadbiskup Santiaga u Čileu, kardinal Oswald Gracias, nadbiskup Bombaya, kardinal Reinhard Marx, minhenski nadbiskup, kardinal Laurent Monsengwo Pasinyja, nadbiskup Kinshase, kardinal Sean Patrick O’Malley, bostonski nadbiskup, te kardinal Georg Pell, nadbiskup Sydneya.

Prvo zajedničko zasjedanje svih članova skupine održat će se od 1. do 3. listopada ove godine, a Papa je već sada u kontaktu sa spomenutim kardinalima.

O. Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, na briefingu za novinare ustvrdio je da je Papa želio očitovati kako je prihvatio prijedloge koje je Kardinalski zbor iznio tijekom općih kongregacija prije konklava. Riječ je o skupini kardinala – objasnio je Lombardi – koja se saziva za davanje savjeta: a zapravo u svakodnevnom upravljanju Crkvom Papi pomaže Rimska kurija, to su dakle stalni i trajni suradnici koji prate Papu u upravljaju Crkvom. To valja istaknuti da se izbjegnu neutemeljeni govori o guranju Kurije u drugi plan ili da su ograničene njezine odgovornosti. Kurija dakle ostaje sa svim svojim nadležnostima i svim svojim odgovornostima – istaknuo je o. Lombardi, a prenosi Radio Vatikan.

Govori se da će se prvo zasjedanje održati u listopadu – primijetio je o. Lombardi – skupina se dakle ne mora uskoro sastati, što znači da nije riječ ni o kakvom izvanrednom stanju. Proći će dakle nekoliko mjeseci prije zasjedanja. Čak se ne govori o vremenskim razmacima između zasjedanja, nema određenih rokova, vjerojatno će proći nekoliko mjeseci između pojedinih kardinalskih susreta. To će odlučiti sam Sveti Otac. A u ovo vrijeme – rekao je o. Lombardi – Papa postupno upoznaje Kuriju, svoje suradnike: održava susrete s pročelnicima Kongregacija i raznih ureda. (ika/bitno. net)