Papa Franjo imenovao je pomoćnog biskupa Lilla mons. Antoinea Hérouarda apostolskim delegatom “ad nutum Sanctae Sedis” (na raspolaganju Svetoj Stolici) za marijansko svetište u Lurdu. Vijest je u tom svetištu na Pirinejima pred kapelanima i odgovornima za upravu svetišta u četvrtak 6. lipnja objavio nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju, tijela kojemu je Papa povjerio dužnost za pastoralno vrednovanje marijanskih svetišta. To je nešto slično odluci koju je Papa poduzeo 2017. za Međugorje.

Vatikan se naime želi na poseban način posvetiti dušobrižničkoj skrbi za hodočasnike. “Marijanska svetišta moraju postati mjesta molitve i kršćanskog svjedočanstva za potrebe Božjeg puka”, stoji u dokumentu iz kojeg proizlazi da je nadbiskup Fisichella prošlih mjeseci kao “posebni izaslanik” posjetio u više navrata Lurd, kamo godišnje stižu milijuni hodočasnika iz cijelog svijeta. “Na temelju provjera želim vidjeti koje sve mjere mogu biti poduzete u lurdskom svetištu uz one već postojeće“, stoji u dokumentu upućenom biskupu Herouardu, koji će i dalje obnašati dužnost pomoćnog biskupa u Lillu.

Biskupija Tarbes i Lurd ostat će pod upravom biskupa Nicolasa Jeana Renéa Brouweta. Za razliku od imenovanja apostolskog vizitatora za Međugorje ovo za Lurd ima privremeno obilježje.

IKA | Bitno.net