Papa pozvao Uniju djela za pomoć Istočnim Crkvama da se snažnije zauzima za djela milosrđa

Prigodom 92. plenarne skupštine Unije djelâ za pomoć Istočnim Crkvama (ROACO), koja će se održati 12. lipnja, papa Franjo jučer je primio u audijenciju njezine sudionike, pozvavši ih da se snažnije zauzmu za djela milosrđa kako bi otvorena srca i uma, radi mira i napretka, sijali nadu među mladima.

Još jednom sa žalošću mislim na teške prilike u Siriji, na guste oblake koji se na nekim područjima čine gušćima, te na tamošnju opasnost od još veće humanitarne krize koja je i dalje vrlo velika – rekao je Papa i upozorio – Oni koji gladuju, koji su bez liječničke skrbi, koji ne idu u školu, siročad, ranjeni i udovice, oni dižu svoj glas. Radi se o vapaju koji ne čuju ljudi, no čuje ga Bog koji je ranjen mržnjom i nasiljem, koji se, kao otac koji nas štiti i vodi nježno i snažno, može usprotiviti, ganuti i pobrinuti za njih.

Isto tako, često mislim na Božji gnjev koji će se dići na one koji su odgovorni u zemljama koje govore o miru, a prodaju oružje kako bi podupirale te ratove – rekao je Sveti Otac i opomenuo – To je licemjerje grijeh. Stalno me prati i misao na Irak, kamo bih želio otići sljedeće godine, da ta zemlja može gledati naprijed kroz mirno i zajedničko sudjelovanje u izgradnji općeg dobra svih sastavnica društva pa i onih vjerskih, te da ne padne u napetosti koje proizlaze iz beskrajnih sukoba među silama u tim krajevima.

Ne zaboravljam ni Ukrajinu i želim da može naći mir njezino stanovništvo čije sam rane, prouzročene sukobima, pokušao ublažiti karitativnim inicijativama u kojima su sudjelovale i mnoge crkvene organizacije – rekao je papa Franjo i nastavio – Nadam se da će i u Svetoj Zemlji nedavna objava o drugoj fazi razmatranja obnove Svetog groba, u čemu sudjeluju sve kršćanske zajednice, biti popraćena iskrenim naporima svih mjesnih i međunarodnih čimbenika kako bi se što prije postigao miran suživot u poštovanju svih onih koji tamo žive, što je za sve znak Božjega blagoslova.

Vape i ljudi nagomilani na brodovima, koji su u potrazi za nadom, ne znajući koje će ih luke primiti u Europi, koja, međutim, otvara luke brodovima koji tovare sofisticirano i skupo oružje, sposobno izazvati uništenja koja ne štede ni djecu – rekao je Papa i dodao – To je licemjerje o kojem sam govorio, ali pored boli uvijek ima nade i utjehe. Svojim djelima milosrđa Vijeće za pomoć Istočnim Crkvama (ROACO) pokazuje lice Crkve i održava ga živim, posebno njegujući nadu među mladim generacijama.

Na nedavnoj Sinodi također se vidjela hrabrost mnogih mladih, oduševljenih navještajem Krista kojega slijede bez straha. To su i mladi iz Etiopije i Eritreje koji nakon potpisivanja mirovnog sporazuma između te dvije zemlje, žive iskreno bratstvo s poštovanjem prema svakome – rekao je Sveti Otac i pozvao na proučavanje Dokumenta koji je potpisao u Abu Dabiju zajedno s velikim imamom džamije Al-Ahzar, koji je dobar savez za budućnost čovječanstva i za očuvanje stvarnosti poput škola i sveučilišta, kao što su one u Libanonu, koje su istinske radionice suživota i vježbaonice čovječnosti kojima svi mogu lako pristupiti.

Molim vas da nastavite i povećate svoju zauzetost u zemljama i prilikama u kojima podržavate mlade ljude kako bi mogli rasti u ljudskosti, slobodni od ideološke kolonizacije, otvorena srca i uma, poštujući svoje nacionalne i crkvene korijene, želeći budućnost mira i napretka koji ne dopušta da itko zaostane ili bude diskriminiran – rekao je na kraju papa Franjo.

Vatican News | Bitno.net