Papa Franjo je primio u audijenciju umjetnike koji će nastupiti na Božićnom koncertu u Vatikanu, te im zahvalio za njihovu kreativnost i genijalnost koje dostižu do “najintimnijih područja savjesti muškaraca i ženā svakoga doba”

Stvarati mrežu odgojem znači omogućiti ljudima da se podignu, da ponovno krenu u punom dostojanstvu, u snazi i hrabrosti za suočavanje sa životom, cijeneći svoje talente i svoju radinost – rekao je papa Franjo primivši u audijenciju umjetnike koji će nastupiti na Božićnom koncertu u Vatikanu. Koncert će se održati u subotu, 15. prosinca, u Dvorani Pavla VI., a talijanska će ga televizijska postaja Canale 5 emitirati na Badnjak.

Ovogodišnji je koncert posvećen dvama projektima. Jedan se odnosi na profesionalnu izobrazbu mladih kojom se bave Misije Don Bosco Valdocco Onlus u Ugandi; a drugim se želi poduprijeti Papinska zaklada Scholas Occurrentes koja djeluje u Erbilu, u Iraku, gdje je zbog rata u pitanju budućnost čitavog jednog naraštaja.

‘Stvarati mrežu odgojem’ – objasnio je Papa u govoru – valjano je rješenje kako bi se širom otvorile ograde izbjegličkih kampova te mladim migrantima omogućilo da se uključe u nova društva, nailazeći na solidarnost i velikodušnost koje će poslije i oni promicati. Stvarati mrežu odgojem, prije svega kako bi se obrazovanje pružilo najmlađim migrantima, odnosno onima koji, umjesto da sjede u školskim klupama poput svojih vršnjaka, dane provode u dugom pješačenju ili na improviziranim i opasnim prijevoznim sredstvima.

I njima je potrebno obrazovanje kako bi sutra mogli raditi te kao informirani građani sudjelovati u općem dobru – rekao je Papa te istaknuo – Istodobno je riječ o tomu da se svi odgojimo za prihvat i solidarnost, kako bi se izbjeglo da migranti i izbjeglice na svojem putu naiđu na ravnodušje, ili još gore, na netrpeljivost.

Sveti je Otac potom zahvalio umjetnicima i svima koji su uključeni u projekte Misijā Don Boska u Ugandi i zaklade Scholas Occurrentes u Iraku, te ih sve ohrabrio da nastave svojim radom kako bi u svakom srcu potaknuli toplinu i nježnost Božića. Božić je uvijek nov, jer nas poziva na ponovno rođenje u vjeri, poziva nas da se otvorimo nadi i potaknemo milosrđe. Ove nas godine posebno poziva da razmišljamo o stanju brojnih muškaraca, ženā i djece našega doba – selilaca, izbjeglica i prognanih – koji su u bijegu od ratova ili bijede prouzročene socijalnim nepravdama i klimatskim promjenama.

I Isus je dolazio ‘iz jednog drugog mjesta’; boravio je u Bogu Ocu i došao je biti među nama, usred naših ograničenosti i naših grijeha, kako bi nam darovao ljubav Presvetoga Trojstva. Herodova srdžba je potom primorala malenoga Isusa živjeti u prilikama u kojima živi polovica današnjih izbjeglicā, odnosno djeca, nedužne žrtve ljudske nepravde.

Na te drame Crkva odgovara brojnim inicijativama solidarnosti i pomoći, te gostoprimstva i prihvata. Uvijek ima mnogo toga za učiniti, mnogo je trpljenja koje valja ublažiti i problemā koje valja riješiti. Potrebna je stoga veća usklađenost i organiziranije djelovanje koje može obuhvatiti svaku osobu, skupinu i zajednicu, prema nacrtu bratstva koje povezuje sve nas. Eto zbog čega je potrebno stvoriti mrežu – istaknuo je na kraju papa Franjo.

Vatican News | Bitno.net