Pandemija bolesti COVID-19 pokazala je da naša društva nisu dovoljno dobro organizirana da bi dala mjesto starijim osobama, uz prikladno poštovanje njihova dostojanstva i njihove slabosti. Gdje nema brige za starije, nema budućnosti za mlade – istaknuo je papa Franjo u tweet poruci povodom Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama, koji se obilježava 15. lipnja.

Papa je uvijek trećoj dobi posvećivao mnogo pozornosti. Više je puta istaknuo bogatstvo koje u svijet unose bake i djedovi, protiv mentaliteta koji bi ih htio smatrati samo teretom i isključiti ih iz društva. Starije su osobe poput stabala koja i dalje donose plod; iako pod teretom godinā, mogu dati svoj poseban prinos za društvo bogato vrijednostima i za potvrđivanje kulture života – rekao je Sveti Otac u prosincu prošle godine, primivši u audijenciju članove talijanske Nacionalne udruge starijih radnika.

Uvijek je snažan njegov poziv na susret među različitim naraštajima, na nastavljanje komunikacije bakā i djedovā s unucima, uz poticaj da si međusobno iziđu u susret. Budućnost će biti u dijalogu između mladih i starijih osoba – objasnio je Papa na spomenutoj audijenciji.

Starije su osobe također dragocjeno sredstvo preko kojega se prenosi vjera. Oni su prijeko potrebna karika u odgoju za vjeru djece i mladih – istaknuo je Papa susrevši se, u siječnju ove godine, sa sudionicima prvoga Međunarodnog kongresa o pastoralu starijih osoba. Trebamo se naviknuti uključivati ih u svoje pastoralne obzore i smatrati ih, i to ne samo povremeno, jednom od životnih sastavnica naših zajednica. (…) Oni mogu biti sudionici evangelizatorskoga pastorala, povlašteni svjedoci vjerne Božje ljubavi – dodao je Papa.

Starije osobe, kojih prema posljednjim procjenama Organizacije ujedinjenih naroda u svijetu ima oko 703 milijuna, često su ranjive žrtve psihološkoga, tjelesnoga, a u brojnim slučajevima i gospodarskoga zlostavljanja. Posebno u ovo vrijeme pandemije bolesti COVID-19, starije su osobe bile najviše pogođene. Samo u Italiji oko 80% žrtava ima više od 65 godina. I papa Franjo je često molio za njih u ovo vrlo teško vrijeme; kao, primjerice, na jutarnjoj misi u Domu svete Marte 17. ožujka, koju je posvetio upravo bakama i djedovima.

Želio bih da danas molimo za starije osobe koje u ovom trenutku trpe na poseban način, u vrlo velikoj unutarnjoj samoći, a katkada i velikom strahu – istaknuo je Papa. Molimo Gospodina da bude blizu našim djedovima, našim bakama, svim starijim osobama, te da im dade snage. Oni nam pružaju mudrost, život, povijest. I mi smo im blizu u molitvi – napomenuo je papa Franjo.