MISA PEDESETNICE

Papa Franjo: Duh Sveti nas podsjeća na zapovijed ljubavi i poziva nas da je živimo

Onoga dana, s Apostolima je bila i jedna Žena; Ona koja je od samog početka razmišljala o svim onim stvarima u svom srcu. Bijaše to Marija, naša Majka. Ona neka nam pomogne na ovom putu pamćenja – kazao je Sveti Otac.

Papa Franjo: Duh Sveti nas podsjeća na zapovijed ljubavi i poziva nas da je živimo

Foto: Catholic News Agency/Daniel Ibáñez

Duh Sveti nas podsjeća na zapovijed ljubavi i poziva nas da je živimo – kazao je Sveti Otac u propovijedi na Svetoj Misi Pedesetnice, u bazilici Sv. Petra u Vatikanu.

Govoreći Apostolima na Posljednjoj večeri, Isus je kazao da će im nakon Njegova odlaska s ovoga svijeta poslati Dar od Oca – Duha Svetoga (usp. Iv 15,26) – kazao je Papa. To se obećanje snažno ostvarilo na dan Pedesetnice, kad je Duh Sveti sišao nad učenike okupljene u Cenakulu. Ovaj događaj, iako izvanredan, nije ostao jedini i ograničen na onaj čas, nego se je stalno obnavljao i još se obnavlja. Proslavljeni Krist s desne Očeve nastavlja ostvarivati svoje obećanje, šaljući Crkvi Duha Životvorca, koji nas poučavapodsjeća i daje da govorimo.

Duh Sveti nas poučava: On je nutarnji Učitelj. Kroz životne nas situacije vodi pravim putom – tom putu nas uči, kazao je papa Franjo te objasnio da je u počecima Crkve, kršćanstvo nazivano Putom (usp. Dj 9,2), a Put je sâm Isus. Duh Sveti nas uči da ga slijedimo; da idemo njegovim stopama. Prije nego Učitelj znanja, Duh Sveti je Učitelj života.

Duh Sveti nas podsjeća na sve ono što nam je Isus govorio. On je živo pamćenje Crkve; i dok nas podsjeća, čini da Gospodinove riječi i razumijemo – rekao je Sveti Otac, pojasnivši da se to podsjećanje u Duhu i zahvaljujući Duhu, ne svodi na pamćenje činjenica, nego je bitni vidik Kristove prisutnosti u nama, u Crkvi. Duh Istine i Ljubavi podsjeća nas na sve što je Krist kazao; čini da uvijek i sve potpunije shvaćamo smisao Njegovih riječi. Svi imamo to iskustvo – ustvrdio je Papa, trenutak u životu kad se pojavi ideja i s njom se poveže neka druga, te nas podsjeti na neki odlomak Svetoga pisma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duh je taj koji čini da prijeđemo taj put, put živoga pamćenja Crkve. To od nas zahtjeva i odgovor: i što je naš odgovor velikodušniji, Isusove riječi u nama više postaju život; postaju stavovi, odabiri, čini i svjedočanstva – kazao je Sveti Otac, te dodao da nas Duh Sveti podsjeća na zapovijed ljubavi i poziva da je živimo.

Papa je upozorio da kršćanin bez pamćenja nije pravi kršćanin, nego polovičan, osoba koja je zarobljenik trenutka, koja od svoje povijesti ne zna učiniti blago; ne zna je čitati niti živjeti kao povijest spasenja. S druge strane, s pomoću Duha Svetoga, možemo tumačiti nutarnja nadahnuća i događaje života u svjetlu Isusovih riječi. I tako u nama raste mudrost pamćenjamudrost srca, što je dar Duha. Neka Duh Sveti u svima nama oživi kršćansko pamćenje! – potaknuo je Papa.

Onoga dana, s Apostolima je bila i jedna Žena; Ona koja je od samog početka razmišljala o svim onim stvarima u svom srcu. Bijaše to Marija, naša Majka. Ona neka nam pomogne na ovom putu pamćenja – kazao je Sveti Otac.

Duh Sveti nas poučavapodsjeća, ali i čini da govorimo – s Bogom i s ljudima. Papa je ukazao da nema nijemih kršćanakršćana nijeme duše, dodavši da za takvo što nema mjesta. Duh Sveti čini da s Bogom razgovaramo u molitvi, koja je dar koji primamo besplatno; koja je dijalog s Njime u Duhu Svetomu; koji u nama moli i koji nam omogućuje da mu se obraćamo nazivajući Ga: Oče, Tata, Abba (usp. Rim 8,1; Gal 4,4); i to nije samo „tek da se kaže“, nego je zbilja, jer smo uistinu djeca Božja – objasnio je Papa Franjo.

Svi koje vodi Duh Božji, sinovi su Božji (Rim 8,14). Duh Sveti čini da razgovaramo u činu vjere, jer nitko ne može kazati Isus je Gospodin, kao što smo danas čuli, bez Duha Svetoga. Sveti je Otac naglasio da Duh Sveti čini da s ljudima razgovaramo u bratskom dijalogu, prepoznajući u njima braću i sestre; razgovarajući prijateljski, nježno, krotko, shvaćajući probleme i nade; tuge i radosti drugih.

No, ima tu i više od toga – upozorio je Papa. Duh Sveti čini da razgovaramo s ljudima u proroštvu, čineći od sebe ponizne i poučljive kanale Božje riječi. Proroštvo je slobodno, i otvoreno ukazuje na neslaganja i nepravde, ali uvijek blago i izgrađujuće. Prožeti Duhom Ljubavi, možemo biti znakovi i posrednici Boga koji ljubi, služi i daje život. Ukratko: Duh Sveti nas uči Putu; podsjeća nas i pojašnjava nam Isusove riječi; čini da se molimo Bogu, nazivajući Ga Ocem, a razgovaramo s ljudima u bratskom dijalogu i proroštvu – kazao je Papa Franjo.

Dan Duhova, u kojemu su učenici bili ispunjeni Duhom Svetim, bio je i dan krštenja Crkve koja se rađa na izlasku i u polasku, kako bi svima naviještala Radosnu vijest; Majka Crkva, koja polazi služiti – ustvrdio je Sveti Otac, naglasivši da ne treba zaboraviti ni drugu Majku, našu Majku koja je spremno otišla služiti. Majka Crkva i Majka Marija: obje Djevice, obje Majke i obje žene – kazao je Papa. 

Isus je bio odlučan prema Apostolima: nisu smjeli napuštati Jeruzalema, prije nego se obuku u silu Duha Svetoga (usp. Dj 1,4.8). Bez Njega nema poslanja; nema evangelizacije. Zbog toga, s cijelom našom Majkom, Crkvom katoličkom, zazivamo: Dođi Duše Sveti! – kazao je na kraju Sveti Otac.

Radio Vatican | Bitno.net

Objavljeno: 8. lipnja 2014.

Možda vam se svidi