Duh Sveti nas podsjeća na zapovijed ljubavi i poziva nas da je živimo – kazao je Sveti Otac u propovijedi na Svetoj Misi Pedesetnice, u bazilici Sv. Petra u Vatikanu.

Govoreći Apostolima na Posljednjoj večeri, Isus je kazao da će im nakon Njegova odlaska s ovoga svijeta poslati Dar od Oca – Duha Svetoga (usp. Iv 15,26) – kazao je Papa. To se obećanje snažno ostvarilo na dan Pedesetnice, kad je Duh Sveti sišao nad učenike okupljene u Cenakulu. Ovaj događaj, iako izvanredan, nije ostao jedini i ograničen na onaj čas, nego se je stalno obnavljao i još se obnavlja. Proslavljeni Krist s desne Očeve nastavlja ostvarivati svoje obećanje, šaljući Crkvi Duha Životvorca, koji nas poučavapodsjeća i daje da govorimo.

Duh Sveti nas poučava: On je nutarnji Učitelj. Kroz životne nas situacije vodi pravim putom – tom putu nas uči, kazao je papa Franjo te objasnio da je u počecima Crkve, kršćanstvo nazivano Putom (usp. Dj 9,2), a Put je sâm Isus. Duh Sveti nas uči da ga slijedimo; da idemo njegovim stopama. Prije nego Učitelj znanja, Duh Sveti je Učitelj života.

Duh Sveti nas podsjeća na sve ono što nam je Isus govorio. On je živo pamćenje Crkve; i dok nas podsjeća, čini da Gospodinove riječi i razumijemo – rekao je Sveti Otac, pojasnivši da se to podsjećanje u Duhu i zahvaljujući Duhu, ne svodi na pamćenje činjenica, nego je bitni vidik Kristove prisutnosti u nama, u Crkvi. Duh Istine i Ljubavi podsjeća nas na sve što je Krist kazao; čini da uvijek i sve potpunije shvaćamo smisao Njegovih riječi. Svi imamo to iskustvo – ustvrdio je Papa, trenutak u životu kad se pojavi ideja i s njom se poveže neka druga, te nas podsjeti na neki odlomak Svetoga pisma.

Duh je taj koji čini da prijeđemo taj put, put živoga pamćenja Crkve. To od nas zahtjeva i odgovor: i što je naš odgovor velikodušniji, Isusove riječi u nama više postaju život; postaju stavovi, odabiri, čini i svjedočanstva – kazao je Sveti Otac, te dodao da nas Duh Sveti podsjeća na zapovijed ljubavi i poziva da je živimo.

Papa je upozorio da kršćanin bez pamćenja nije pravi kršćanin, nego polovičan, osoba koja je zarobljenik trenutka, koja od svoje povijesti ne zna učiniti blago; ne zna je čitati niti živjeti kao povijest spasenja. S druge strane, s pomoću Duha Svetoga, možemo tumačiti nutarnja nadahnuća i događaje života u svjetlu Isusovih riječi. I tako u nama raste mudrost pamćenjamudrost srca, što je dar Duha. Neka Duh Sveti u svima nama oživi kršćansko pamćenje! – potaknuo je Papa.

Onoga dana, s Apostolima je bila i jedna Žena; Ona koja je od samog početka razmišljala o svim onim stvarima u svom srcu. Bijaše to Marija, naša Majka. Ona neka nam pomogne na ovom putu pamćenja – kazao je Sveti Otac.

Duh Sveti nas poučavapodsjeća, ali i čini da govorimo – s Bogom i s ljudima. Papa je ukazao da nema nijemih kršćanakršćana nijeme duše, dodavši da za takvo što nema mjesta. Duh Sveti čini da s Bogom razgovaramo u molitvi, koja je dar koji primamo besplatno; koja je dijalog s Njime u Duhu Svetomu; koji u nama moli i koji nam omogućuje da mu se obraćamo nazivajući Ga: Oče, Tata, Abba (usp. Rim 8,1; Gal 4,4); i to nije samo „tek da se kaže“, nego je zbilja, jer smo uistinu djeca Božja – objasnio je Papa Franjo.

Svi koje vodi Duh Božji, sinovi su Božji (Rim 8,14). Duh Sveti čini da razgovaramo u činu vjere, jer nitko ne može kazati Isus je Gospodin, kao što smo danas čuli, bez Duha Svetoga. Sveti je Otac naglasio da Duh Sveti čini da s ljudima razgovaramo u bratskom dijalogu, prepoznajući u njima braću i sestre; razgovarajući prijateljski, nježno, krotko, shvaćajući probleme i nade; tuge i radosti drugih.

No, ima tu i više od toga – upozorio je Papa. Duh Sveti čini da razgovaramo s ljudima u proroštvu, čineći od sebe ponizne i poučljive kanale Božje riječi. Proroštvo je slobodno, i otvoreno ukazuje na neslaganja i nepravde, ali uvijek blago i izgrađujuće. Prožeti Duhom Ljubavi, možemo biti znakovi i posrednici Boga koji ljubi, služi i daje život. Ukratko: Duh Sveti nas uči Putu; podsjeća nas i pojašnjava nam Isusove riječi; čini da se molimo Bogu, nazivajući Ga Ocem, a razgovaramo s ljudima u bratskom dijalogu i proroštvu – kazao je Papa Franjo.

Dan Duhova, u kojemu su učenici bili ispunjeni Duhom Svetim, bio je i dan krštenja Crkve koja se rađa na izlasku i u polasku, kako bi svima naviještala Radosnu vijest; Majka Crkva, koja polazi služiti – ustvrdio je Sveti Otac, naglasivši da ne treba zaboraviti ni drugu Majku, našu Majku koja je spremno otišla služiti. Majka Crkva i Majka Marija: obje Djevice, obje Majke i obje žene – kazao je Papa. 

Isus je bio odlučan prema Apostolima: nisu smjeli napuštati Jeruzalema, prije nego se obuku u silu Duha Svetoga (usp. Dj 1,4.8). Bez Njega nema poslanja; nema evangelizacije. Zbog toga, s cijelom našom Majkom, Crkvom katoličkom, zazivamo: Dođi Duše Sveti! – kazao je na kraju Sveti Otac.

Radio Vatican | Bitno.net