Vlastito je Božjemu milosrđu – kao što svi znamo – ne samo oprostiti grijehe, nego i biti velikodušan, te dati više i više… Molili smo maloprije: dodaj i ono i čemu se ne usuđujemo nadati… U molitvi možda ištemo ovo i ono, a On nam daje i više; uvijek više. U današnjem Evanđelju su tri riječi ključne: prijatelj, Otacdar. Isus apostolima pokazuje što je to molitva.

Kao kad se neki čovjek u ponoć navrati svome prijatelju da traži ono što mu je potrebno. U životu postoje zlatni prijatelji, koji će vam sve dati; ima i onih više-manje dobrih; a Biblija nam kaže: jedan, dva ili tri. Zatim imate i druge prijatelje, ali nisu kao ovi. Pa, ako smo i naporni i napadni, prijateljski odnos čini da nam se da ono što tražimo – kazao je papa Franjo.

Isus nastavlja i počinje govoriti o Ocu: Koji bi to otac među vama, ako bi mu sin zatražio ribu, umjesto nje dao zmiju?; ili zatraži li jaje da mu pruži štipavca?Ako, dakle, vi koji ste zli, dobrim stvarima znate darivati djecu svoju, koliko će to više znati Otac nebeski?… Ne samo prijatelj, nego i Otac nebeski nam daje ono što od njega tražimo, jer nas toliko ljubi i o kojemu Isus kaže da hrani i ptice u polju – pojašnjava Papa.

Isus u molitvi želi razbuditi naše pouzdanje i kaže: ‘Molite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se. Jer tko god moli, prima; koji traži nalazi i tko kuca, otvorit će mu se’… – kazao je Papa ponavljajući Isusove riječi. To je molitva: moliti, tražiti i kucati na Božje srce. I Bog će dati Duha Svetoga onima koji ga zaištu – podsjeća Papa.

To je dar; to je ono Božje „više“. Bog ti nikada ne daje neki dar, a da ga prethodno dobro ne umota; a da mu ne doda nešto što će ga poljepšati. To više, što nam Gospodin, Otac naš daje, jest Duh Sveti: istinski Očev dar i ono što se u molitvi ne usuđujemo tražiti ili se tomu nadati – ponovio je Sveti Otac. Moli se s prijateljem, koji je s nama i prati nas na životnom putu; moli se Ocu, u Duhu Svetomu… Prijatelj je Isus – pojasnio je papa Franjo.

On, koji nas prati (Isus), uči nas kako moliti. Naša molitva tako ima biti trojstvena. Nemojte se sablazniti, ali Bog ne postoji poput neke ideje u zraku, nego kao Otac i Sin i Duh Sveti; Bog-Sprej – našalio se Papa – ne postoji. Postoje osobe! Isus koji je naš prijatelj na životnom putu; Otac koji nas ljubi i za nas se brine i Duh Sveti koji je darono ‘Više’ – što nam Otac daruje; ‘Ono’, što se ne usuđujemo moliti – zaključio je na koncu Sveti Otac.

Radio Vatikan | Bitno.net