Duh Sveti je naš prijatelj i suputnik a govori nam gdje je Isus – to je srž Papina nagovora na misi u ponedjeljak 6. svibnja, u Domu Sveta Marta u Vatikanu. Papa je istaknuo važnost ispita savjesti u životu svakoga kršćanina. Na svetoj su misi sudjelovali djelatnici Tvornice san Pietro, a sa Svetim su Ocem suslavili kardinal Angelo Comastri i msgr. Pablo Colino, pročelnik glazbenog ureda.

Papa je govorio o Duhu Svetom, Božanskoj osobi, koja u nama svjedoči Isusa Krista, rekavši da ga Isus naziva Tješiteljem, to jest onaj koji nas brani, koji je uvijek s nama i pomaže nam. Kršćanski se život ne može shvatiti bez nazočnosti Duha Svetoga – kako je rekao – bez njega ne bi bio kršćanski. Bio bi vjerski, poganski, samilostan, bogobojazan život, ali bez živosti koju Isus želi za svoje učenike. A tu živost daje Duh Sveti, uvijek prisutan – istaknuo je papa Franjo.

Duh nam svjedoči Isusa, da ga i mi možemo svjedočiti drugima – kazao je Sveti Otac, a potom se osvrnuo na prvo misno čitanje, ulomak iz Djela apostolskih. U prvom čitanju ima vrlo lijep prizor: žena koja je slušala Pavla, a zvala se Lidija. Za nju se veli da joj je Gospodin otvorio srce da prihvati Pavlove riječi. Duh Sveti to čini: otvara nam srce da spoznamo Isusa. Bez njega ne možemo upoznati Isusa. Duh nas pripravlja za susret s Isusom, upućuje nas na put s Isusom. Duh Sveti tijekom dana djeluje u nama, tijekom našega života kao svjedok koji nam veli gdje je Isus – ustvrdio je Papa.

Papa je u više navrata potaknuo na molitvu, u svakom trenutku po molitvi imamo milost vazmene plodnosti. To je bogatstvo moguće zahvaljujući Duhu Svetom – rekao je Papa a potom se osvrnuo na ispit savjesti koji kršćani obavljaju na završetku dana. Ta je vježba vrlo korisna – ustvrdio je – jer si uprizorujemo ono što je Gospodin učinio u našem srcu.

Molimo za milost da se naviknemo na prisutnost toga suputnika, Duha Svetoga, Isusova svjedoka koji nam govori gdje je Isus, kako ga naći, i što nam Isus veli. S njim treba imati prisan odnos, prijatelj je. A to je i Isus rekao: Ne, ne ostavljam te samoga, ostavljam ti Duha. Isus nam ga daje kao prijatelja. Običavamo li se propitivati prije završetka dana: Što je Duh Sveti danas učinio u meni? Što mi je svjedočio? Kako mi je govorio, što mi je predložio? Duh je božanska prisutnost koja nam pomaže ići naprijed u našem kršćanskom životu. Danas molimo tu milost. A slijedom toga, kako smo molili, u svakom ćemo trenutku imamo prisutnost vazmene plodnosti. Amen – zaključio je papa Franjo. (rv/bitno.net)