Svoju je propovijed Sveti Otac usredotočio na tri glavne označnice otajstva što smo ga jučer proslavili, a to su radost, križ i mladi. Ponajprije radosno ozračje Isusova ulaska u Jeruzalem. Nije tu svečana pratnja vojnika nego naroda jednostavnoga, siromašnoga i prezrenoga koji je u Isusu prepoznao da ga Bog prati i da preuzima njihove teškoće, Isusa koji je otkrio milosrdno Božje lice i nagnuo se da bi ozdravio dušu i tijelo. I mi smo u Isusu prepoznali prijatelja koji nas prati, kazao je Papa te nastavio:

– Upravo stoga radosno mu zahvaljujemo, želimo ga pratiti jer je i naš brat i stalni pratilac te kao kralj rasvjetljava naše životne staze pa mi kršćani nemamo pravo biti žalosni, obeshrabreni. Prava radost, dodao je papa Franjo, ne proizlazi iz posjedovanja mnogih stvari nego iz susreta s osobom, a to je Isus, te svijesti da s njim nikad nismo sami pa i u teškim trenutcima ili kad se nađemo pred problemima i preprekama za koje mislimo da su nesavladivi, a tako ih je mnogo. Mi pratimo Isusa, slijedimo ga, ali ponajprije znamo da On nas prati i da nas nosi na ramenima, eto tu je naša radost i nada koju imamo nositi ovome svijetu. Donosimo stoga svima tu radost vjere – istaknuo je Papa.

Govoreći o Isusovu svečanom ulasku u Jeruzalem, rekao je kako se Isus nije opirao kad mu je narod klicao kao kralju, a potom je objasnio u čemu se sastoji Isusovo kraljevstvo. Isus ne ulazi u Sveti grad da primi kraljevsko znamenje, nego ulazi da bude bičevan, pogrđivan i popljuvan, kako je prorekao prorok Izaija u prvom čitanju koje smo čuli. On dakle ulazi u grad da se noseći drvo križa popne na Kalvariju, ulazi u Jeruzalem da umre na križu, križ je njegovo prijestolje – kazao je papa Franjo podsjećajući na izbor kralja Davida.

– Bog ne odabire najjačega, najvrjednijeg, nego posljednjeg, najmlađeg, onoga na koga nitko nije mislio, jer pred Bogom ništa ne znači zemaljska moć. Pred Pilatom Isus veli: Ja sam kralj, ali njegova je moć božanska i sučeljava se sa zlom, s grijehom koji izobličuje ljudsko lice. Isus na sebe uzima zlo, prljavštinu, grijeh svijeta, također i naš grijeh i pere ga svojom krvlju, svojim milosrđem, svojom božanskom ljubavlju – rekao je Papa osvrćući se posljedice grijeha u svijetu: Pogledajmo uokolo, kolike rane svijetu zlo zadaje! Ratovi, nasilja, gospodarski sukobi koji najviše pogađaju najslabije, žeđa za novcem i vlašću, korupcija, zločini protiv ljudskoga života i protiv stvorenoga. A potom i naši osobni grijesi: pomanjkanje ljubavi i poštivanja prema Bogu, prema bližnjemu prema svemu stvorenom. Isus na križu osjeća svu težinu zla koje pobjeđuje snagom Božje ljubavi, svojim uskrsnućem pobjeđuje zlo – istaknuo je Papa Franjo dodajući:

Dragi prijatelji, svatko s Kristom i Dobrom može pobijediti zlo u nama i u svijetu. Osjećamo se slabima, neprikladnima, nesposobnima? Bog ne traži moćna sredstva, on je križem pobijedio zlo. Ne smijemo vjerovati Napasniku koji veli: Ništa ne možeš učiniti protiv nasilja, protiv korupcije, protiv nepravdi, protiv svojih grijeha. Nikada se ne smijemo naviknuti na zlo. S Kristom možemo preobraziti i sebe i svijet. Isusovu pobjedu na križu moramo svima i posvuda naviještati, svima nositi tu veliku ljubav. Ta ljubav od nas traži da iziđemo iz sebe, da idemo prema drugima – ustvrdio je Papa, a potom se osvrnuo na čitanje u kojem sveti Pavao veli da se Isus lišio jednakosti s Bogom uzevši našu narav i dolazeći nam u susret.

Naučimo gledati u visinu prema Bogu, ali i oko sebe prema drugima, prema posljednjima. Ne smijemo se bojati žrtve. Pomislite na neku majku ili nekog oca, koliko se oni žrtvuju? A zašto to čine? Iz ljubavi. Kako se oni sučeljavaju sa žrtvama? Radosno, jer se žrtvuju za osobe koje vole. Kristov križ prihvaćen s ljubavlju ne vodi u žalost, nego u radost – kazao je Papa a potom se osvrnuo na Dan mladih koji se jučer proslavio u biskupijama.

Već 28. godina na Cvjetnicu se slavi i Dan mladih; mladi, evo i treće riječi uz već spomenute: radost i križ. Dragi mladi, zamišljam vas razdragane uz Isusa, kako mašete maslinovim grančicama, zamišljam vas da uzvikujete njegovo ime i radosni ste jer ste s njim. Vi imate važan udio u slavlju vjere. Vi nama donosite radost vjere i velite nam da mladim srcem moramo živjeti vjeru, uvijek, čak i u sedamdesetoj i osamdesetoj godini života. S Kristom srce nikada ne stari. Ali svi mi znamo, i vi to znate, da je vrlo poseban Kralj kojeg slijedimo i koji nas prati, on je Kralj koji ljubi sve do križa i uči nas da služimo i da ljubimo. A vi se ne stidite njegova križa, dapače, prihvaćate ga jer ste shvatili da je istinska radost u sebedarju i da je Bog ljubavlju pobijedio zlo – kazao je Papa dodajući:

– Vi nosite križ odgovarajući na Isusov poziv: „Idite i sve narode učinite mojim učenicima“, a to je geslo ovogodišnjeg Dana mladih. Nosite križ da svima kažete da je Isus na križu srušio zid neprijateljstva, koji dijeli ljude i narode, i da je donio pomirbu i mir. Dragi prijatelji, s vama i ja idem na put, po uzoru na blaženoga Ivana Pavla II. i pape Benedikta XVI. Veselim se mjesecu srpnju u Riu de Janeiru. Vidjet ćemo se u tom brazilskom gradu. Pripremite se dobro, naročito duhovno u svojim zajednicama, da taj susret bude znak vjere za cijeli svijet – zaključio je Sveti Otac a potom potaknuo sve da zazovu Marijin zagovor.

Draga braćo i sestre, na kraju ovoga slavlja, zazovimo zagovor Djevice Marije da nas prati u Velikom tjednu. Neka nam ona, koja je vjerom slijedila svoga Sina sve do Kalvarije, pomogne da ga i mi slijedimo, spokojno i s ljubavlju noseći njegov križ da dospijemo u radost uskrsnuća. Ožalošćena Djevice, okrijepi naročito one koji žive u posebnim teškoćama. Danas posebno mislim na osobe oboljele od tuberkuloze, jer je danas obilježava Svjetski dan borbe protiv te bolesti. Mladi, Mariji naročito povjeravam vas i vaš put u Rio de Janeiro. Svima želim dobro putovanje! (rv/bitno.net)