„Ja sam s vama u sve dane“ (Mt 28, 20) riječi su obećanja koje Isus daje učenicima uzlazeći na nebo, napisao je Papa na početku poruke starijim osobama, dodajući da ih ponavlja i njima danas. „‚Ja sam s vama u sve dane‘ također su riječi koje vam ja, rimski biskup i starija osoba poput vas, želim uputiti na 1. Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba. Čitava Crkva je uz vas – uz nas – i brine za vas, ljubi vas i ne želi vas ostaviti same“, poručio je.

Ustvrdivši da je današnje vrijeme teško osobito za starce, papa Franjo podsjeća na sv. Joakima, oca Blažene Djevice Marije, koji se osjećao beskorisno jer on i sv. Ana nisu imali djece. Tako mu je, prema tradiciji, dok je tužan razmišljao pred gradskim vratima Bog poslao anđela da ga utješi, koji mu je poručio da je Bog čuo njegovu molitvu. Dodao je da Bog i danas šalje anđele da nas utješe u usamljenosti i podsjete ih da je Bog s njima u sve dane.

Istaknuo je da je to smisao proslave ovog Dana, dodavši da će anđeli ponekad imati lice unuka, koji put članova obitelji, nekad starih prijatelja ili pak onih koje su upoznali u ovim teškim vremenima. „Gospodin nam, međutim, šalje svoje glasnike i kroz svoju Riječ koja nam je uvijek pri ruci“, naglasio je Sveti Otac, potaknuvši na čitanje jedne stranice Evanđelja dnevno, moljenje psalama i čitanje proroka. „Bit ćemo utješeni Božjom vjernošću. Pisma će nam također pomoći shvatiti što Bog želi od naših života danas. Jer svakog sata u danu (usp. Mt 20, 1 – 16) i u svako životno doba nastavlja slati radnike u svoj vinograd“, napisao je. Kao primjer naveo je svoj izbor za papu kada je već navršio dob za umirovljenje i nije mislio raditi ništa novo.

Poručivši da Bog nikada ne odlazi u mirovinu, Sveti Otac poručio je da „nema veze koliko godina imate, radite li još ili ne, jeste li samci ili imate obitelj, jeste li postali baka ili djed u ranijoj dobi ili kasnije, jeste li još uvijek samostalni ili trebate pomoć. Jer ne postoji dob za umirovljenje u naviještanju evanđelja i predaje tradicije vašim unucima.“

„Želim vam reći da ste potrebni da biste pomogli izgraditi, u bratstvu i društvenom prijateljstvu, svijet sutrašnjice“, napisao je Papa, dodavši da među stupovima koji će ga podupirati, stariji mogu pomoći osobito oko tri: snova, sjećanja i molitve.

Pozvavši se na riječi proroka Joela „vaši će starci sanjati sne, a vaši mladići gledati viđenja“ (3, 1), ustvrdio je da mladi mogu ostvariti snove starih te na taj način zajedno mogu graditi budućnost. „Snovi se isprepliću sa sjećanjem“, nastavio je, poručivši da treba izvući pouku iz patnji rata i progona. „Bez sjećanja nikada nećemo moći graditi; bez temelja nikada ne može sagraditi kuću. A sjećanje je temelj života.“ Pišući konačno o molitvi, papa Franjo je citirajući ga, papu emeritusa Benedikta XVI. nazvao svetom starijom osobom „koji nastavlja moliti i raditi za Crkvu“. On je „jednom rekao: ‚Molitva starijih može zaštititi svijet, pomažući možda više od mahnitog rada mnogih drugih.‘“

Na kraju poruke Papa je kao primjer istaknuo bl. Charlesa de Foucaulda koji je živeći kao pustinjak u Alžiru pokazao da je i u samoći pustinje moguće zauzimati se za siromahe cijelog svijeta i postati pravi brat i sestra svakomu. „Molim Gospodina da također i svi mi po njegovom primjeru otvorimo svoja srca u osjetljivosti za patnje siromaha i zauzmemo se za njihove potrebe. Neka svatko od nas nauči ponavljati svima, napose mladima, nama upućene riječi utjehe koje smo danas čuli: ‚Ja sam s vama u sve dane‘! Nastavimo ići naprijed. Neka vam Gospodin podari svoj blagoslov“, zaključio je papa Franjo.

Tiskovni ured također je objavio Dekret o dobivanju oprosta u prigodi 1. Svjetskog dana djedova i baka i starijih osoba Apostolske milostinjarnice s nadnevkom od 13. svibnja 2021.

Potpuni oprost za sebe ili duše u čistilištu mogu dobiti djedovi i bake, starije osobe, i svi vjernici koji će, uz uobičajene uvjete (ispovijed, pričest i molitva na nakanu Svetog Oca), potaknuti istinskim duhu pokore i milosrđa, 25. srpnja 2021. sudjelovati u svečanom slavlju kojim će u bazilici sv. Petra predsjedati sveti otac Franjo, ili u drugim službama diljem svijeta. Potpuni oprost također mogu dobiti istoga dana svi vjernici koji posvete adekvatno vrijeme za osobni ili virtualni posjet svojoj starijoj braći i sestrama u potrebi ili teškoćama (poput bolesnih, napuštenih, osoba s invaliditetom i onih u sličnim situacijama). Potpuni oprost također mogu zadobiti oni koji se odreknu svakog grijeha i odluče prvom prilikom ispuniti tri uobičajena uvjeta, bolesnici i svi koji iz ozbiljnog razloga ne mogu napustiti svoj dom te se u duhu ujedine sa svetim službama Svjetskog dana, prinoseći milosrdnom Bogu svoje molitve, boli ili patnje vlastitoga življenja, posebice preko prijenosa riječi Vrhovnog Svećenika i slavlja putem televizije i radija i novih sredstava društvenog komuniciranja.

Apostolska milostinjarnica je stoga pozvala svećenike da budu na raspolaganju za slavlje sakramenta pokore.

Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba papa Franjo je ustanovio u siječnju 2021., odredivši da se svake godine slavi na četvrtu nedjelju u srpnju, uoči spomena svetih Joakima i Ane, Isusovih djeda i bake.