Papa Franjo: ‘Dijelimo ono što imamo i ne zatvarajmo se u sebe’

Foto: L'osservatore Romano

Foto: L’osservatore Romano

U nedjeljnom nagovoru prije marijanske molitve Papa je rekao da smo u četvrtak proslavili svetkovinu Tijelova, koja se u Italiji i nekim drugim državama danas slavi. Tijelovo je blagdan Euharistije, sakrament Tijela i Krvi Kristove – kazao je Sveti Otac a potom se osvrnuo na ulomak iz Lukina evanđelja o umnažanju kruha.

Želio bih se osvrnuti na ono što me u ovom ulomku uvijek pogađa i navodi na promišljanje. Nalazimo se na obali Galilejskog jezera, bliži se večer; Isus misli na narod koji je već nekoliko sati s Njim: tisuće gladnih osoba. Što činiti? To je mučilo i učenike te stoga vele Isusu: Otpusti narod da ide u obližnja sela kako bi našli nešto za pojesti. A Isus im odgovara: Dajte im vi jesti. Zaprepašteni, učenici su odgovorili: Nemamo nego pet kruhova i dvije ribe, tako reći, jedva imamo za nas – kazao je papa Franjo dodajući:
Isus dobro zna što će učiniti, ali želi umiješati i svoje učenike, želi ih odgajati. Ponašanje učenika je ljudsko, žele pronaći razumnije rješenje, koje ne zadaje previše problema. Otpusti mnoštvo – vele – neka svatko misli na sebe, uostalom već si puno učinio za njih: propovijedao si, liječio si bolesne i tako redom … Sada neka svatko ide svojim putom.

Ponašanje Isusovo je ponašanje posvema različito, ono proizlazi iz njegova jedinstva s Ocem i sažaljenja nad narodom, to je Isusova ljubav prema svima nama. Isus osjeća naše probleme, slabosti, osjeća naše potrebe. Isus pred pet kruhova misli: evo providnosti! S tih pet kruhova Bog može zasititi sve. Isus se posvema uzda u nebeskog Oca, zna da mu je sve moguće. Stoga veli apostolima da rasporede narod u skupine od pedeset osoba – nije to slučajno – to je znak da više nisu mnoštvo, nego bivaju zajednica hranjena Božanskim kruhom – objasnio je Papa te nastavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom uzme pet kruhova i ribe, uperi oči prema nebu, blagoslovi – razvidan je odnos s euharistijom – potom ih razlomi i dade učenicima da ih podijele… bilo je u izobilju kruha i ribe. Učinio je čudo, više od umnažanja bilo je dijeljenje, nadahnuto vjerom i molitvom. Svi su jeli i preteklo je: to je Isusov znak, kruh Božji za čovječanstvo – ustvrdio je Sveti Otac te nastavio objašnjavati.
Kad su to vidjeli učenici, nisu dobro shvatili poruku. I oni su kao i mnoštvo bili zaneseni uspjehom. Još su jednom slijedili ljudsku a ne Božju logiku: logiku služenja, ljubavi i vjere. Svetkovina Tijelova od nas zahtijeva da vjerujemo u Providnost, da znamo dijeliti ono malo što imamo, te da se nikada ne zatvaramo u sebe. Molimo našu Majku Mariju da nam pomogne u obraćenju, da doista više slijedimo Isusa kojeg slavimo u Euharistiji. Amen – potaknuo je papa Franjo.

Nakon molitve Sveti je Otac uputio apel za mir u Siriji. Draga braćo i sestre, živa je i mučna moja zabrinutost zbog ustrajnosti sukoba koji već više od dvije godine bukti u Siriji, a posebice pogađa nevino stanovništvo, koje žudi za mirom u pravednosti i razumijevanju. To nemirno ratno stanje nosi sa sobom tragične posljedice: smrt, razaranje, goleme gospodarske i okolišne štete, kao i otmice osoba. Osuđujući te čine, jamčim svoju molitvu i solidarnost otetim osobama i njihovim obiteljima, a pozivam ljudskost otmičara da oslobode žrtve. Uvijek molimo za našu voljenu Siriju – kazao je Papa.

U svijetu ima mnogo oružanih sukoba, ali su i brojni znakovi nade. Želim ohrabriti nedavne korake poduzete u raznim latinsko-američkim državama u kojima se još prolijeva ljudska krv u ratovima koji su ludost. Sve se gubi s ratom! S mirom se sve dobiva. Molim vas da se molite za poginule, ranjene i njihovu rodbinu. Svi zajedno, u tišini, u svom srcu – svi zajedno – izmolimo jednu molitvu za poginule, ranjene i njihovu rodbinu – potaknuo je Sveti Otac a potom pozdravio nazočne hodočasnike: obitelji, vjernike iz talijanskih župa i drugih zemalja, udruge i pokrete. Pozdravljam vjernike iz Kanade te iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i skupinu iz Genove. Pozdravljam sve! Svima želim ugodnu nedjelju i dobar tek – zaključio je Sveti Otac.

‘Naš Bog svakoga sluša srcem i ljubi srcem’

Rat je samoubojstvo čovječanstva jer ubija srce i ljubav – jedna je od misli iz propovijedi koju je papa Franjo održao u nedjelju, 2. lipnja, u domu Sveta Marta. Na misi je – kako stoji u priopćenju Tiskovnoga ureda Svete Stolice – sudjelovalo 80-ak osoba, među kojima je bila rodbina talijanskih vojnika poginulih u mirovnim misijama u posljednjih pet godina, a posebno u Afganistanu, te nekoliko vojnika ranjenih u spomenutim misijama. Danas se u Italiji slavi Dan Republike, znakoviti dan kada zemlja izražava dužnu ljubav prema vojnoj obitelji – rekao je u pozdravu msgr. Vincenzo Pelvi, vojni ordinarij za Italiju, koji je suslavio sa Svetim Ocem.

Gospodin čuje molitvu svih ljudi; onu Salomonovu na dan posvete hrama, ali i molitvu svakoga od nas. Papa je Franjo to istaknuo spominjući i evanđeoski prizor o satniku koji moli Isusa da ozdravi njegov sluga. Naš je Gospodin takav – dodao je Papa – čuje molitvu svih ljudi, ali ne kao da su „anonimni“, nego molitvu svih i svakoga. Naš je Bog, Bog velikih, i Bog malih; naš je Bog osobni, svakoga sluša srcem, i ljubi srcem.

Danas smo došli moliti za svoje pokojne, za ranjene, za žrtve ludosti kao što je rat! – istaknuo je potom Papa te dodao – To je samoubojstvo čovječanstva, jer ubija srce, ubija upravo tamo gdje je Gospodinova poruka: ubija ljubav! Jer, rat proizlazi iz mržnje, zavisti, želje za moći, ali i iz – često to vidimo – snažne čežnje za vlašću.

I u povijesti smo više puta vidjeli da lokalne probleme, gospodarske probleme i gospodarske krize, velike sile žele riješiti ratom – primijetio je potom Sveti Otac te upitavši zašto je to tako odmah istaknuo – Zbog toga što je za njih novac važniji od ljudi. A rat je upravo to: čin vjere u novac, u idole, u idole mržnje, u idola koji te dovodi do toga da ubiješ brata, koji vodi do ubijanja ljubavi – istaknuo je Papa, i podsjetio na riječi Boga Oca našega kojima se obratio Kainu, koji je pak iz zavisti ubio brata.

‘Kaine, gdje ti je brat?’ Danas možemo čuti taj glas: to je naš Bog Otac koji plače zbog te naše ludosti, koji sve nas pita ‘Gdje je tvoj brat?’; koji sve moćnike na Zemlji pita: ‘Gdje je vaš brat? Što ste to učinili!’ – rekao je Papa te potaknuo na molitvu Gospodinu, da udalji od nas svako zlo, i to ponavljajući ju sa suzama u srcu. Pogledaj nas, Gospodine, i budi nam milostiv, jer smo žalosni, tjeskobni. Pogledaj našu bijedu i muku, i oprosti nam sve grijehe; jer iza svakog se rata uvijek nalaze grijesi: tu je grijeh idolopoklonstva, grijeh iskorištavanja, žrtvovanja ljudi na oltaru moći – rekao je na kraju Sveti Otac te izrazio sigurnost da će nas Gospodin poslušati i učiniti nešto kako bi nam dao duha utjehe. (rv/bitno.net)

Objavljeno: 3. lipnja 2013.

Možda vam se svidi