Papa Franjo danas će u poslijepodnevnim satima posjetiti Asiz gdje će slaviti svetu misu i potpisati novu encikliku Fratelli tutti.

Radi se o prvom putovanju Svetog Oca izvan Rima nakon nekoliko mjeseci i karantene koju su u Vatikanu proglasili zbog pandemije koronavirusa.

Kako javlja Vatican News, sveta misa na grobu sv. Franje te potpisivanje enciklike neće biti javni masovni događaj, kakvi već skupovi sa Svetim Ocem obično jesu, već će se održati u uskom krugu ljudi.

Smatra se da će enciklika Fratelli tutti biti socijalnog karaktera te da će Sveti Otac u njoj progovoriti o temama bratstva i društvenog prijateljstva u svijetu nakon pandemije koronavirusa. Očekuje se i da će neke od tema biti nadvladavanje sukoba i dijalog među religijama.

Podsjećamo, oko naslova enciklike nastali su sporovi nakon što ga neki nazvali isključivim. Naime, Fratelli Tutti u doslovnom prijevodu znači ‘Svi smo braća’, što je dovelo do rasprave o tome isključuje li se takvim naslovom žene.

No, iz Vatikana su oštro odbacili takve tvrdnje ukazujući da je izraz preuzet izravno iz tekstova svetog Franje Asiškog.

„Franjo je izabrao riječi asiškog sveca kako bi pokrenuo razmatranje o nečemu do čega mu je vrlo stalo: bratstvu i društvenom prijateljstvu. On se, stoga, obraća svim braći i sestrama, svim ljudima i ženama dobre volje koji nastanjuju zemlju: svima, uključivo, i ni na koji način isključivo“, napisao je Andrea Tornielli, voditelj uredničke direkcije Dikasterija za komunikaciju.

Tornielli je dodao i kako naslov neće biti preveden budući da je preuzet izravno iz Franjinih zapisa. Jednako je bilo i s papinom posljednjom enciklikom Laudato si’, čiji naslov također nije bio prevođen.

Smatra se da je ovo prva enciklika unatrag 200 godina koja je potpisana izvan Rima. Posljednji put to je učinio papa Pio VII. koji je encikliku Il trionfo potpisao u talijanskom gradu Ceseni, 1814. godine.

*Informacija o prvoj enciklici potpisanoj izvan Rima naknadno je ispravljena