Zasnivajući svoju propovijed na evanđeoskom odlomku, papa Franjo je govorio o jedinstvu Crkve, te je kazao kako toliki smatraju da su u Crkvi, ali su jednom nogom izvan nje, dok drugi još nisu ni ušli. Tako si rezerviraju dva mjesta: unutra i izvana. Za njih – kaže Papa – Crkva nije dom; ne osjećaju je takvom nego je za njih kao iznajmljeni smještaj. Postoje dakle skupine koje plaćaju smještaj, ali ne smatraju je vlastitim domom.

Postoje tri takve skupine – rekao je – prvo su to oni koji hoće da u Crkvi svi budu jednaki koje možemo nazvati uniformistima. Oni su tvrdi i nemaju slobodu koja dolazi od Duha Svetoga te stvaraju zbrku između onoga što je Isus propovijedao u Evanđelju i vlastitoga naučavanja ili svoga vlastitoga poimanja jednakosti, a Isus nije nikada htio da Crkva bude toliko tvrda i stroga – kazao je. To su razlozi zbog kojih takvi ne ulaze u Crkvu. Izjašnjavaju se kao kršćani ili kao katolici, ali njihova ih vlastita strogost i tvrdoća od Crkve udaljuju.

Druga se skupina sastoji od onih koji stalno imaju svoje vlastite ideje, za koje ne će da budu one koje su Crkvi svojstvene; oni uvijek imaju nekakvu alternativu. To su alternativci – kazao je Sveti Otac. Riječ je o tomu da takvi u Crkvu ulaze s tom idejom; s tom ideologijom i tako je njihova pripadnost Crkvi samo djelomična. I takvi su jednom nogom izvan Crkve te ni za njih, također, Crkva ne predstavlja dom. U nekom smislu se nastanjuju u Crkvi, a takvih je bilo i u počecima Crkve! Pomislimo samo na gnostike koje je sv. Ivan dobro korio. Katolici smo; da, ali imamo te i takve ideje. Ne dijele mišljenje koje Crkva ima – kazao je Papa.

Treća se skupina sastoji od onih koji se izjašnjavaju kao kršćani, ali u Crkvu ne ulaze sa srcem. To su poslovnjaci i račundžije koji ulaze u Crkvu, ali to čine radi određenih osobnih probitaka i prednosti, te završe na koncu time da u Crkvi posluju – kazao je papa Franjo. Dobro su nam poznati, ali i njih ima od samih početaka Crkve. Sjetimo se Šimuna Maga, Ananije i Safire. Oni na Crkvi zarađuju i bogate se, a susrećemo ih u biskupijskim i župskim zajednicama; u redovničkim zajednicama. Ima ih među dobročiniteljima Crkve; prave se dobročiniteljima, a iza leđa obavljaju svoje vlastite poslove. Takvi Crkvu ne doživljavaju kao svoju; kao Majku. Isus kaže: Ne, Crkva nije jednolična; nije tvrda i stroga; Crkva je slobodna! – kazao je Papa.

U Crkvi postoje tolike karizme i različitosti osoba i darova Duha! Gospodin nam kaže: ako hoćeš ući u Crkvu, neka to bude iz ljubavi i radi nje; onako srdačno, a ne radi vlastite koristi. Crkva nije za iznajmljivanje, nego za življenje i poput vlastite majke je. To naravno nije lako – smatra Papa – jer su napasti mnoge, ali postići jedinstvo različitosti; jedinstvo slobode i velikodušja u Crkvi, zadaća je Duha Svetoga. On u Crkvi stvara sklad i jedinstvo. Svi smo međusobno različiti; nismo Bogu hvala isti, inače bi to bio pakao! Ali svi smo pozvani na poučljivost Duhu Svetomu, a upravo nas ona čuva od toga da postanemo tvrdialternativci i poslovnjaci u Crkvi – poučljivost Duhu Svetomu!

Upravo ta poučljivost čini da Crkva od najamničkoga prostora, postane vlastiti dom za življenje. Poslao nam Gospodin Duha Svetoga i neka u naše biskupijske, župske i redovničke zajednice, unese sklad jer On sam je Sklad – kako je govorio jedan crkveni Otac – poželio je na kraju papa Franjo.

RV/Bitno.net