Dijalog, zajedništvo i poslanje – tri su bitna čimbenika za svećeničku formaciju. Papa Franjo je na njih upozorio prisutne članove, a posebno svećeničke kandidate koji svoje iskustvo studija i razlučivanja u vjeri žive u Rimu.

Ponovno je evanđelje nit vodilje u Papinu razmišljanju. Susret između Isusa i učenika koji ga najprije traže, a onda ga ispituju, slijede, ostaju s Njim i na kraju privlače druge svojim svjedočanstvom. Započinju razgovor s Gospodinom, žele ga upoznati. „Dođite i vidjet ćete“, odgovorio im je Učitelj.

„Tijekom života, a posebno u ovo vrijeme sjemenišne formacije, Gospodin ulazi u osobni razgovor s vama, pitajući vas što tražite i pozivajući vas da dođete i vidite, da razgovarate s njim otvarajući svoje srce i darujući se njemu s pouzdanjem u vjeri i ljubavi“, kazao je Papa.

Sveti Otac potaknuo je prisutne da njeguju svakodnevni odnos s Isusom, jačajući ga molitvom, razmatranjem Riječi, duhovnom pratnjom i tihim slušanjem pred svetohraništem.

„Doista, upravo u tim trenutcima bliskoga odnosa s Gospodinom možemo bolje slušati njegov glas i otkriti kako velikodušno i svim srcem služiti njemu i njegovu narodu“, rekao je.

Od slušanja do zajedništva koje se postiže ostajući s Gospodinom kako bismo od njegovih riječi i gesta naučili ono što ga je Otac poslao naviještati. Sveti je Otac istaknuo da svećenički put zahtijeva stalno zajedništvo s Bogom, ali i s Crkvom, zajednicom sjedinjenom u Kristovu tijelu.

„Potičem vas da budete pozorni, kako na otajstvo jedinstva Crkve, koje se očituje u opravdanoj različitosti, ali koje se živi u jedinstvu vjere, tako i na proročko svjedočanstvo ljubavi koje Crkva, posebno ovdje u Rimu, očituje kroz svoja konkretna djela dijeljenja i pomoći potrebitima“, potaknuo je Papa Franjo.

Takva iskustva bratske ljubavi – objasnio je Papa – čine nas sposobnima vidjeti Boga u svakom ljudskom biću, te stoga shvatiti svetu veličinu bližnjega i podnositi teškoće života u zajednici.

Iz dijaloga i zajedništva s Isusom proizlazi poslanje. Učenici, naime, tek pozvani odlaze svojim svjedočanstvom privući druge, napomenuo je papa Franjo.

„Svaki put kad Isus poziva muškarce i žene, uvijek to čini kako bi ih poslao posebno najranjivijima i onima koji su na rubu društva, kojima nismo pozvani samo služiti, nego od kojih možemo također mnogo naučiti. Ljudima smo danas potrebni da bismo saslušali njihova pitanja, njihove tjeskobe i njihove snove, kako bismo ih mogli bolje pratiti do Gospodina koji ponovno budi nadu i obnavlja život svih ljudi“, kazao je Sveti Otac.

Papa Franjo zaključio je obraćanje rekavši da su zbog toga u ostvarivanju djela milosrđa, kroz različite odgojne i karitativne apostolate, svećenici i sjemeništarci pozvani biti znakovi Crkve koja izlazi, sposobne dijeliti Isusovu prisutnost, suosjećanje i ljubav