U spomen na Majku Tereziju, papa Franjo će 17. prosinca, na svoj rođendan, uručiti poseban znak zahvalnosti trima osobama koje u vrlo različitim životnim situacijama žive Ljubav prema najsiromašnijima. Vijest je o tomu, u posebnom priopćenju, dao Dikasterij za službu milosrđa, u povodu 25. obljetnice preminuća te svetice, obilježene 5. rujna.

Dobitnici su priznanja franjevac otac Hanna Jallouf, koji se zauzima za siromašne u Siriji, u vrijeme neprekidnog i razornog rata; Gian Piero, poznat kao Wué, beskućnik koji svakoga dana dio prikupljene milostinje izdvaja za pomoć siromašnijima od sebe te Silvano Pedrollo, industrijalac iz Verone, koji značajan dio zarade svoje tvrtke namjenjuje pomoći i spašavanju najsiromašnijih u raznim zemljama Afrike, Indije i Latinske Amerike, gradeći škole, bunare i zdravstvene ustanove.

Namjera je Papine geste, jednostavne, ali značajne, upravo spomen na Majku Tereziju iz Kolkate, a održat će se pod pokroviteljstvom Dikasterija za službu milosrđa, u prisutnosti oko 20 sestara i 20 osoba koje su Misionarke ljubavi primile u svoja prenoćišta. Kada se, 5. rujna 1997. godine, proširila vijest o smrti Majke Terezije, novinar Indro Montanelli je uzviknuo: “Kad bi na svakom kontinentu postojala Majka Terezija iz Kolkate, ateisti bi nestali sa svijeta!”. Prošlo je dvadeset i pet godina od smrti Majke Terezije iz Kolkate koja je iza sebe ostavila prekrasnu baštinu djelā u korist “najsiromašnijih siromaha, onih koje nitko ne želi”, kako ih je sama nazivala.

Danas ima više od 6000 Misionarki ljubavi koje nastavljaju njezino djelo u korist siromašnih, i to u 762 kuće, raspoređene u 139 zemalja. Svatko je pozvan prihvatiti taj izazov. „Cvijet zahvalnosti“, koji će Papa uručiti, u obliku je maloga globusa, smještenoga unutar kocke koja ga drži uspravnim. Kocka je simbol ljubavi koja drži svijet, dok je na globusu naslikan prozor iza kojega se nazire Majka Terezija koja grli i miluje dijete. Ideja o prozoru proizlazi iz jedne izjave Ivana Pavla II. koji je, povodom preminuća te svetice rekao: „Majka Terezija je bila otvoreni prozor s kojega se Isus pokazivao, smiješio te pružao utjehu i dostojanstvo brojnim siromasima u mnogim dijelovima svijeta“. Svatko može biti taj prozor – stoji na kraju priopćenja uz poticaj – držimo ga uvijek otvorenim kroz milosrđe koje se živi svakoga dana.