Isus zove Petra, Andriju, Jakova i Ivana: ribarili su, ali su odmah ostavili mreže i slijedili Ga. Komentirajući evanđelje, Papa je istaknuo kako Gospodin želi pripremiti svoje učenike za njihovo novo poslanje. Svojstvo je Boga, Božje ljubavi pripremiti putove… pripremiti nov život, za svakog od nas. On nas ne čini kršćanima po spontanom rađanju: On priprema! Oduvijek pripravlja naš put, naš život – rekao je Papa.

Izgleda da su Šimun, Andrija, Jakov i Ivan ovdje konačno izabrani, tako su bili izabrani. Ali tada nisu bili konačni vjernici. Griješili su nakon izbora, Gospodinu su iznosili nekršćanske prijedloge: zanijekali su Gospodina! Petar je to učinio izričito, a drugi iz straha: prestrašili su se i napustili Ga. Gospodin pripravlja, a potom, nakon Uskrsnuća, morao je nastaviti s pripravom sve do Duhova. A i nakon Duhova neki su od njih griješili – Petar je, na primjer, pogriješio, a Pavao ga morao ispraviti. Ali Gospodin pripravlja – ponovio je papa Franjo.

Gospodin nas tako iz naraštaja u naraštaj priprema. A kad stvari ne idu dobro, On se umiješa u povijest, sređuje stanje i hodi s nama. Osvrnimo se na Isusovu genealogiju: ovaj je rodio ovoga, a taj je rodi onoga, taj pak drugoga… U tom se popisu povijesti nalaze grešnici i grešnice. A kako je to Gospodin učinio? Umiješao se, ispravio put, sredio stvari. Pomislimo na velikoga Davida, veliki grešnik, a zatim veliki svetac. Gospodin zna! Kad nam Gospodin veli da nas ljubi vječnom ljubavlju, onda misli na to. Gospodin je oduvijek mislio na nas, na svakoga pojedinog od nas – objasnio je Sveti Otac.

Rado razmišljam o tomu kako se Gospodin osjeća poput bračnog para koji iščekuje dijete. Uvijek nas čeka u našem životu i prati nas kroz povijest. To je vječna Gospodinova ljubav: vječna, stvarna i djelotvorna, jer On stvara povijest i za svakoga pripravlja put. To je ljubav Boga, koji nas oduvijek ljubi i nikad ne ostavlja. Molimo Gospodina da upoznamo nježnost Njegova srca. To je čin vjere, a nije lako u to vjerovati – istaknuo je Papa dodajući:

Jer nam naš racionalizam kaže: kako to da je Gospodin kod tolikih osoba baš mislio na mene?! Za mene put pripravio?! Po našim majkama, bakama, očevima, djedovima i pradjedovima… tako Gospodin čini. I to je njegova ljubav: stvarna, vječna i djelotvorna. Molimo za milost da shvatimo Božju ljubav. Nikad se ne shvaća u potpunosti. Osjećamo je, plačemo zbog toga, ali u ovom se životu ne može shvatiti. A to nam govori kolika je Njegova ljubav. Gospodin nas oduvijek pripravlja, s nama hodi, pripremajući druge. Uvijek je uz nas. Molimo za milost razumijevanja te velike ljubavi – potaknuo je na kraju papa Franjo.

Radio Vatikan