Drugo čitanje predstavlja pozdravne riječi koje Pavao upravlja zajednici u Korintu: „Milost Gospodina Isusa Krista, ljubav Boga i zajedništvo Duha Svetoga sa svima vama”. Ovaj „Apostolov” blagoslov rezultat je njegova osobnog iskustva Božje ljubavi, ljubavi koju mu je otkrio uskrsli Krist i koja mu je promijenila život i „nagnala” ga donijeti Evanđelje poganima. Pošavši od toga svog iskustva milosti, Pavao može hrabriti kršćane ovim riječima: „Radujte se, usavršujte se, tješite se, […] mir njegujte”. Kršćanska zajednica, unatoč svim svojim ljudskim ograničenjima, može postati odrazom zajedništva Presvetoga Trojstva, njegove dobrote i ljepote. Ali ovo – kao što i sam Pavao svjedoči – ovisi o iskustvu Božje milosti, njegova oprosta, pojasnio je papa Franjo.

I „to se događa Židovima u izlasku (iz Egipta). Kada su ljudi raskinuli Savez, Bog se javio Mojsiju iz oblaka, kako bi obnovio taj savez, proglašavajući svoje ime i njegovo značenje: „Jahve, Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću”. To ime izražava da Bog nije daleko i zatvoren u sebe, nego je Život koji se želi priopćiti; otvorenost, Ljubav koja otkupljuje čovjeka od nevjernosti. Bog je „milosrdan”, „milostiv” i „bogat dobrotom”, jer nam se nudi da prevladamo svoje granice i nedostatke, kako bi nam oprostiti greške, da nas vrati na put pravednosti i istine. Ovo Božje otkrivenje svoje ispunjenje nalazi u Novom zavjetu, zahvaljujući Kristovoj riječi i njegovu poslanju spasenja. Isus nam je pokazao Božje lice, jedan u biti, a trojstven u osobama; Bog je posve i samo Ljubav, u suodnosu koji sve stvara, otkupljuje i posvećuje: Otac, Sin i Duh Sveti, istaknuo je Sveti Otac.

Pojasnio je da nedjeljno Evanđelje „na scenu dovodi” Nikodema, koji je – makar imajući važno mjesto u vjerskoj i građanskoj zajednici svoga vremena – nastavio tražiti Boga. Nije mislio: „Stigao sam” ; ne, nije prestao tražiti Boga. Sada opaža odjek njegova glasa u Isusu. U noćnom dijalogu s Nazarećaninom, Nikodem konačno shvaća da ga je Bog već tražio i očekivao; da ga osobno voli. Bog uvijek prvi traži nas; očekuje nas; prvi nas voli. Poput bademova cvijeta – kaže Prorok – prvi procvjeta! Isus mu ustvari ovako govori: „Bog je tako ljubio svijet da je dao Sina, Jedinorođenca, da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni”. Što je to život vječni? To je bezmjerna i besplatna Očeva ljubav koju nam je Isus darovao na križu, prikazavši za naše spasenje svoj život. Ta ljubav s djelovanjem Duha Svetoga je zasjala novim svjetlom na zemlji i u svakom ljudskom srcu koje ga prima; svjetlo koje otkriva mračne kutove, tvrdoće koje nas priječe u donošenju dobrih plodova ljubavi i milosrđa, rekao je Sveti Otac i zamolio: Neka nam Djevica Marija pomogne da uvijek dublje ulazimo, čitavim svojim bićem, u trojstveno zajedništvo, kako bismo živjeli i svjedočili ljubav koja daje smisao našem postojanju.

Nakon molitve Anđeo Gospodnji Papa je rekao da je u subotu u La Speziji, blaženom proglašenja Itala Mela. Odrasla u obitelji, daleko od vjere, u mladosti se izjasnila kao ateistica, ali se nakon intenzivnoga duhovnog iskustva obratila. Radila je među sveučilišnim katolicima; nakon čega je postala benediktinska oblata i prelazi mistični put usmjeren na otajstvo Presvetoga Trojstva. Svjedočanstvo nove blaženice neka nas ohrabri, u našim danima, da često svoje misli upravimo Bogu Ocu, Sinu i Duhu Sveto koji prebiva, u stanici našeg srca, potaknuo je Sveti Otac. Pozdravio je razne hodočasničke skupine i zamolio ih da ne zaborave moliti za njega.

IKA | Bitno.net