Papa Franjo blagoslovio je jučer, 23. rujna, veliko zvono koje će zvoniti za zaštitu nerođene djece.

Zvono imena “Glas nerođenih” blagoslovljeno je nakon opće audijencije u Vatikanu, a koristit će se na poljskom Hodu za život te drugim pro-life događajima, javlja Catholic News Agency.

“Neka njegova zvonjava probudi savjest zakonodavaca i svih ljudi dobre volje u Poljskoj i na cijelom svijetu”, poručio je Sveti Otac koji je imao i čast prvi njime pozvoniti.

Radi se inače o povećem brončanom predmetu, promjera više od jednog metra te teškog više od 900 kila. Zvono je ukrašeno ultrazvučnom slikom nerođenog djeteta te citatom blaženog Jerzyja Popiełuszka: “Djetetov život započinje pod majčinim srcem.”

Također, na “Glasu nerođenih” vide se i dvije ploče koje simboliziraju Deset Božjih zapovijedi s citatima iz Novog i Starog zavjeta. Na prvoj ploči zapisane su Isusove riječi iz Mateja 5, 17: “Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke”, dok druga sadrži citat iz Izlaska 20, 13: “Ne ubij!”

Izradu zvona naručila je inače poljska zaklada “Da životu”, a bit će postavljeno u župi Svih svetih u Kolbuszowi. No, kako smo već naveli, po potrebi će se skidati i koristiti na različitim pro-life akcijama.

“Svrha zvona je da potakne savjest. Ideja za izradu rodila se početkom godine kada sam pročitao informaciju da se u svijetu svake godine pobačajem ubije 42 milijuna djece”, istaknuo je Bogdan Romaniuk, potpredsjednik zaklade “Da životu” u razgovoru za poljski tjednik Niedziela, prenosi CNA.

*O važnosti zvona u katoličkoj tradiciji možete više pročitati OVDJE.