Papa Franjo bi već sljedećih dana mogao biti otpušten iz poliklinike Gemelli gdje je 7. lipnja bio podvrgnut laparotomiji i plastičnoj operaciji trbušne stijenke s protezom. Tu, nestrpljivo očekivanu, vijest objavio je liječnički tim koji prati oporavak Svetoga Oca i koji preko Tiskovnoga ureda Svete Stolice svakodnevno izvještava o Papinom zdravstvenom stanju.

U današnjem biltenu, u srijedu, 14. lipnja, točno tjedan dana nakon operacije, stoji da se Papa dobro odmorio tijekom noći te da se, kao i tijekom cijeloga jučerašnjeg dana, posvetio radnim aktivnostima, ali i čitanju i molitvi. Otišao je također u kapelicu privatnoga apartmana na desetom katu bolnice, gdje je – kao svakoga dana – primio euharistiju.

U istom priopćenju tim liječnika izvještava da se klinički tijek nastavlja uredno, bez komplikacija. Stoga se planira njegovo otpuštanje iz bolnice tijekom sljedećih nekoliko dana – stoji u priopćenju.

Na otpuštanje se iz bolnice već, na tiskovnoj konferenciji održanoj 10. lipnja u bolnici Gemelli, osvrnuo profesor Sergio Alfieri, kirurg koji je operirao Papu i 2021. godine zbog divertikularne stenoze, i prije tjedan dana. Odgovarajući na pitanja novinarâ, profesor je objasnio da su liječnici savjetovali Papi da ostane u bolnici najmanje tjedan dana, nakon pažljive rekonvalescencije, kako bi se što više smanjio napor trbušne stijenke i omogućilo optimalno zacjeljivanje ugrađene protetičke mrežice i mišićnoga pojasa.

Upravo je zbog toga liječnički tim, i osobni Papin medicinski asistent, Massimiliano Strappetti, savjetovao da izbjegne napor te da u nedjelju, 12. lipnja, molitvu Anđeoskoga pozdravljenja ne moli s bolničkoga balkona. Iz istoga su razloga učinili sve da se Sveti Otac što više odmori, te je, iako se odmah mogao kretati, većinu vremena sjedio u naslonjaču, kako je objavljeno u prijašnjim priopćenjima Tiskovnoga ureda Svete Stolice.