KONGRES O PASTORALU STARIJIH OSOBA

Papa Franjo: ‘Bake i djedovi, i kada su slabi, mogu biti sredstvo povijesti spasenja’

“Oni nisu samo osobe kojima smo pozvani pomoći i zaštititi ih kako bismo čuvali njihov život, nego mogu biti sudionici evangelizatorskoga pastorala, povlašteni svjedoci vjerne Božje ljubavi”

Foto: Shutterstock

Audijencija kod pape Franje bila je vrhunac i završni dio prvoga Međunarodnog kongresa o pastoralu starijih osoba, koji je u organizaciji Dikasterija za laike, obitelj i život, održan u Vatikanu od 29. do 31. siječnja, o temi „Bogatstvo godinā“

“Bake i djedovi mogu imati središnju ulogu u prenošenju vjere na svoje unuke u ovome sekulariziranom svijetu”, izjavio je papa Franjo na susretu sa sudionicima prvoga Međunarodnog kongresa pastorala starijih osoba, održanog na temu “Bogatstvo godina”.

“Starost je u XXI. stoljeću postala jedno od obilježja čovječanstva”primijetio je Papa. Dodao je da velika prisutnost bakā i djedova u župama i u društvu zahtijeva nove odgovore i promjene u pastoralnim navikama. Osvrnuvši se na pojavu sve veće dugovječnosti stanovništva, Papa ju je povezao sa Svetim pismom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bibliji je dugovječnost blagoslov. Suočava nas s našom slabošću, s uzajamnom ovisnošću, s našom obiteljskom povezanošću kao i vezama u zajednici, i ponajviše s našim stanjem djece Božje. Dajući nam starost, Bog Otac nam daruje vrijeme da Ga bolje upoznamo, da postanemo bliski s Njim, da sve više uđemo u Njegovo srce i da Mu se prepustimo. To je vrijeme u kojemu se pripremamo da u Njegove ruke predamo svoj duh, zauvijek, s pouzdanjem djece.

Međutim, to je – kako je rekao Papa – i vrijeme nove plodnosti. Božji naum spasenja, naime, ostvaruje se i u siromaštvu slaboga, neplodnoga i nemoćnoga tijela. Iz neplodnoga Sarinog krila, i stogodišnjega Abrahamova tijela rođen je izabrani narod. Od Elizabete i staroga Zaharije rođen je Ivan Krstitelj. Stara osoba, i kada je slaba, može biti sredstvo povijesti spasenja.

“Kada mislimo na starije osobe, trebamo naučiti promijeniti vremena glagola – primijetio je Papa. Ne postoji samo prošlost, kao da za starije postoji samo život iza leđa i pljesnivi arhiv. Gospodin može i želi s njima napisati nove stranice, stranice svetosti, služenja, molitve. I starije su osobe sadašnjost i budućnost Crkve. Oni su i budućnost Crkve koja, zajedno s mladima, prorokuje i sanja. I vrlo je važno da starije osobe i mladi međusobno razgovaraju”, istaknuo je Papa.

“Zbog toga vas molim da se ne štedite u naviještanju evanđelja bakama, djedovima i svim starijim osobama. Idite im u susret s osmijehom na licu i Evanđeljem u rukama. Iziđite na ulice svoje župe i potražite starije koji žive sami. Starost nije neka bolest, ona je povlastica! Samoća može biti bolest, ali uz ljubav, blizinu i duhovnu utjehu možemo je izliječiti”, istaknuo je Papa.

U današnjim sekulariziranim društvima brojnih zemalja, sadašnji naraštaji roditelja uglavnom nemaju onu kršćansku formaciju i onu živu vjeru koju, naprotiv, bake i djedovi mogu prenijeti svojim unucima. Zbog toga su oni prijeko potrebna karika u odgoju za vjeru djece i mladih.

“Trebamo se naviknuti uključivati ih u svoje pastoralne obzore i smatrati ih, i to ne samo povremeno, jednom od životnih sastavnica naših zajednica. Oni nisu samo osobe kojima smo pozvani pomoći i zaštititi ih kako bismo čuvali njihov život, nego mogu biti sudionici evangelizatorskoga pastorala, povlašteni svjedoci vjerne Božje ljubavi”,  istaknuo je papa Franjo.

Na kongresu je sudjelovalo više od 500 stručnjaka i pastoralnih djelatnika iz 60 zemalja. To je prvi skup te vrste koji je organizirala Sveta Stolica, a na njemu se posebno razgovaralo o tri teme: o kulturi odbacivanja, odgovornosti obiteljī prema starijim osobama, te o pozivu osoba takozvane treće dobi u Crkvi.

Vatican News | Bitno.net


Objavljeno: 3. veljače 2020.

Možda vam se svidi