S Međunarodnog susreta molitve za mir u organizaciji Zajednice sv. Egidija u Rimu, pod geslom „Nitko se ne spašava sam“, religijski poglavari uputili su u utorak 20. listopada Apel za mir u svijetu.

“Okupili smo se u Rimu u „duhu Asiza“ duhovno povezani s vjernicima u cijelome svijetu i svim ljudima dobre volje. Rame uz rame molili smo za dar mira na Zemlji. Spomenuli smo se rana čovječanstva, noseći u srcima tihu molitvu tolikih trpećih koji prečesto nemaju ni ime ni glas. Stoga se osjećamo obveznima živjeti ovaj Apel i svečano ga podastrti odgovornim državnicima, kao i građankama i građanima cijeloga svijeta”, ističe se u Apelu.

“…U današnje vrijeme dezorijentiranosti i pogođeni posljedicama pandemije koronavirusa, koje prijete miru širenjem nejednakosti i straha, odlučno poručujemo: Nitko se ne može spasiti sam, nijedan narod, nitko! Ratovi i mir, pandemije i zdravlje, glad i pristup hrani, globalno zatopljenje i održivost razvoja, selilaštvo naroda, zaustavljanje nuklearne opasnosti, smanjenje nejednakosti ne pogađaju samo pojedine nacije. To bolje razumijemo danas, u ovom totalno povezanom svijetu, koji pak često gubi osjećaj za bratstvo. Svi smo mi braća i sestre! Molimo Svevišnjega da nakon ovoga doba kušnje više ne postoje ‘drugi’ već samo veliko i mnogovrsno ‘mi’. Ponovno je došlo vrijeme za hrabre vizije – da je mir moguć i da svijet bez rata nije iluzija. Stoga želimo još jednom ponoviti: ‘Nikad više rata!’

“Nažalost, čini se da je rat ponovno za mnoge moguće rješenje međunarodnih sporenja. No, to nije tako. Prije nego bude prekasno, želimo sve podsjetiti da je svijet nakon rata uvijek gori nego što je bio. Rat predstavlja poraz politike i čovječanstva, upozorava se u Apelu religijskih poglavara i poziva vladajuće da odbace govor podjela, koji se često hrani osjećajima straha i nepovjerenja. Nemojte poći putem bez povratka, zajedno pogledajmo žrtve. Ima još tako mnogo, puno previše otvorenih sukoba”, upozoravaju religijski poglavari.

“Odgovorne u državama pozivamo na zajedničko nastojanje na novoj arhitekturi mira. Ujedinimo svoje snage u za život, zdravlje, odgoj i mir! Došao je trenutak da se sredstva koja se ulažu u proizvodnju sve razornijeg i smrtonosnijega oružja upotrijebe u zalaganje za život i skrb za ljude i zajednički dom. Ne gubimo vrijeme! Počnimo s ostvarivim ciljevima: ujedinimo napore za zaustavljanje širenja virusa sve dok ne pronađemo odgovarajuće i svima dostupno cjepivo! Ova nam je pandemija pokazala da smo svi u krvnom srodstvu, sestre i braća”, poručuje se u Apelu.

“Svim vjernicima i ljudima dobre volje poručujemo: Budimo kreativni i postanimo obrtnici mira; gradimo socijalna prijateljstva, stvorimo si kulturu dijaloga! Iskreni, pošteni i hrabri dijalog lijek je protiv nepovjerenja, podjela i nasilja. Dijalog u korijenu uništava uzroke ratova koji ubijaju projekt bratstva koji pripada temeljima misije ljudske obitelji. Svi smo suodgovorni, svi trebamo oprostiti i tražiti oproštenje. Nepravde u svijetu i povijesti ne mogu se izliječiti mržnjom i osvetom već dijalogom i opraštanjem. Dao nam Bog svima te ideale na zajedničkom putu, da dotakne svako srce i učini nas glasnicima mira”, pozivaju vjerski poglavari.

Apel su potpisali predstavnici svjetskih religija, među njima papa Franjo, počasni poglavar svjetskog pravoslavlja patrijarh Bartolomej I., predstavnici židovstva, hinduizma i budizma.

Kako javlja Vatican News, uoči predstavljanja Apela na nekoliko lokacija u Rimu održavale su se molitve različitih religijskih predstavnika.

Predstavnici kršćanskih crkvi molili su se zajedno s papom Franjom u Bazilici sv. Marije u četvrti Aracoeli dok su pripadnici drugih religija istovremeno molili na drugim lokacijama, u skladu sa svojim vjerskim tradicijama.

Nakon molitve, predstavnici religija okupili su se na Kapitoliju na međureligijskoj ceremoniji koja je završila čitanjem Apela za mir te paljenjem svijeća mira.

Održana je i minuta šutnje u sjećanje na žrtve ratova i pandemije koronavirusa, a skupina djece dostavila je kopije Apela veleposlanicima i međunarodnim političkim liderima koji su također bili prisutni na događaju.