Foto: Vatican Radio

Komentirajući ulomak iz Ivanova Evanđelja, Papa se osvrnuo na dvije vrste mira: mir koji dolazi od svijeta – novac, moć, ispraznost – i mir od Osobe, odnosno mir Duha Svetoga. Prvi je nestalan, jer u svakom trenutku može nestati, a drugi je stabilan i konačan, nitko ga ne može oduzeti – rekao je Papa dodajući da je Isus prije Muke rekao učenicima: „Mir vam svoj dajem…“ 

Taj mir je sasvim različit od svjetovnoga mira koji je površan i nepotpun. Svijet nudi mir bogatstva: U miru živim jer sam sve sredio za spokojan život. Svijet daje takav mir; ne trebaš se dakle brinuti, nećeš imati problema jer ćeš imati novca u izobilju… to je mir bogatstva. A Isus nas pak upozorava da se ne ufamo u takav mir, jer ga mogu ukrasti lopovi! Ni novac ne daje konačni mir; metal može zahrđati, burza podbaciti i sav novac propasti. Takav mir nije siguran, prividan je i prolazan – objasnio je Papa.

Papa se osvrnuo i na druge vrste svjetovnoga mira: primjerice na moć, koju može oduzeti državni udar. Zamislite kako nestaje Herodov mir kad mu Mudraci naviještaju rođenje Izraelskoga kralja: njegov je mir odmah iščeznuo; ili mir koji se temelji na ispraznosti: danas si cijenjen a sutra pogrđivan, kao Isus između Cvjetnice i Velikoga petka. Isusov je mir sasvim drukčiji – istaknuo je papa Franjo.

Isusov mir je Osoba, Duh Sveti. Na dan uskrsnuća, Isus ulazi u dvoranu Posljednje večere i pozdravlja: „Mir vama. Primite Duha Svetoga!“ Isusov je mir Osoba, veliki Božji Dar. Kad je Duh Sveti u našem srcu, taj nam mir nitko ne može oduzeti. Nitko! Taj je mir trajan! A što mi trebamo činiti? – Čuvati ga! Veliki je to mir; to nije moj mir, nego one Osobe koja mi ga daje; Osobe koja je u mom srcu i koja me cijeli život prati. Gospodin mi je dao taj mir – istaknuo je Sveti Otac. 

Taj se mir prima u Krštenju i naročito u Krizmi – tvrdi papa Franjo – prima se kao što dijete prima dar, bez uvjeta, otvorena srca. A Duha Svetoga treba čuvati i od njega moliti pomoć. Ako imate ovaj mir Duha; ako u sebi imate Duha i ako ste toga svjesni, onda vaše srce nije nemirno. Sigurni ste! Sveti Pavao veli da treba proći kroz mnoge kušnje prije ulaska u Kraljevstvo nebesko. Ali svi mi imamo mnoge kušnje: male, veće i velike… ‘Ali nek’ se ne uznemiruje srce vaše’ – to je Isusov mir. Prisutnost Duha čini da nam srce počiva u miru. Nije anestezirano, nego u miru! Svjesno, u miru – mir koji jedino prisutnost Božja može dati – zaključio je na kraju papa Franjo.

(RV/Bitno.net)