Papa Franjo prisjetio se 800. obljetnice stigmi sv. Franje Asiškog te ohrabrio franjevce u audijenciji 5. travnja da Božji oprosti i milost daju svima koji trpe tijelom i duhom.

„Budite oprošteni nositelji oproštenja, izliječeni nositelji ozdravljenja, radosni i jednostavni u bratstvu, sve u snazi ​​ljubavi koja izvire iz Kristova boka i koja se hrani u vašem osobnom susretu s Njim“, ohrabrio je Sveti Otac Red Manje braće, primivši u audijenciju franjevce iz La Verne – gdje je sv. Franjo primio stigme 17. rujna 1224. – i one iz toskanske provincije u Italiji. Papa im je zahvalio i što su mu donijeli relikviju krvi sv. Franje na čašćenje.

U svom obraćanju pozvao je pak kršćane neka se nastoje suobličiti „Kristu siromašnom i raspetom”. Rekao je da su stigme sv. Franje Asiškog rječiti znak patnje koju je Krist podnio za naše spasenje i Njegove pobjede nad smrću. Papa je nadalje istaknuo kako svaki kršćanin ima dužnost brinuti se za sve „stigmatizirane“ ljude koje susreću, a koji nose „ožiljke patnje i nepravde ili prošlih pogrešaka“. Kako je rekao: „U zajedništvu ljubavi Crkve svatko od nas ponovno otkriva tko jesmo: ljubljeno, blagoslovljeno i pomireno dijete, poslano svjedočiti o čudesima milosti i biti tvorac bratstva“.

Sveti Franjo, dodao je Papa, djeluje kao pratitelj na putu, pomaže u prevladavanju poteškoća i strahova. Njegovo siromaštvo duha učinilo ga je otvorenim Gospodinu i potrebama njegove braće i sestara, uvijek se pouzdajući u Očevu ljubav.

Sveti se Otac u nastavku osvrnuo na sliku stigmi u životu svakoga franjevca. Istaknuo je potrebu da franjevci budu međusobno složni i uvijek opraštaju u sklopu poslanja „popravljanja“ Crkve. „Vi ste dobri ispovjednici“, rekao je. „Franjevac ima tu reputaciju. Oprostite sve. Uvijek praštajte. Bog se nikada ne umara opraštati: mi smo ti koji se umaraju tražeći oprost”.

Papa Franjo rekao je da stigme njegovog imenjaka predstavljaju „pečat bitnog“, pokazujući središnje mjesto Krista u poslanju Crkve. Također je potaknuo Manju braću da donesu Crkvi i svijetu „djelić one neizmjerne ljubavi koja je potaknula Isusa da umre na križu za nas”.

Na kraju, Papa je ispričao anegdote iz svoje rodne Argentine, navodeći kako neki ljudi iz praznovjerja kada vide svećenika dotaknu željezo kako ne bi imali „lošu sreću“. Međutim, nitko to ne čini kada vidi svećenika u franjevačkome habitu. „Tko zna zašto. Ali vaš habit podsjeća ljude na svetoga Franju i na milosti koje je primio“, kazao je Papa franjevcima.