TISUĆE MIGRANATA NA GRANICI ČEKA NEIZVJESNA BUDUĆNOST

Papa donirao 500 tisuća dolara za migrante zaustavljene na granici sa SAD-om

Katolička Crkva je u svojim biskupijskim i redovničkim kućama i ustanovama primila tisuće njih, pružajući im najpotrebnije za život, od smještaja do odjeće. Sredstva se društvenog priopćavanja sve manje bave tim hitnim slučajem, te se zbog toga migrantima smanjuje pomoć vlasti i privatnika.

Foto: Vatican News

Papa Franjo je donirao 500.000 dolara kao pomoć migrantima iz srednjoameričkih zemalja pristiglih u Meksiko. Taj će iznos biti podijeljen na 27 projekata u 16 biskupija i meksičkih redovničkih zajednica koje su zatražile pomoć kako bi i dalje osiguravale smještaj, hranu i osnovne potrepštine, objavljeno je na mrežnim stranicama „Petrova novčića“, fonda Svete Stolice koji inače prikuplja sredstva za slične namjene.

Nakon 4000 kilometara koje su prešli pješačeći iz Hondurasa, Salvadora i Gvatemale, u posljednjih nekoliko mjeseci tisuće migranata stiglo je u Meksiko – ističe se u priopćenju. Muškarci i žene, često s malom djecom, pobjegli su od siromaštva i nasilja, nadajući se boljoj budućnosti u Sjedinjenim Američkim Državama. No, one su im zatvorile granicu.

U Meksiko je u 2018. godini ušlo šest velikih skupina migranata, ukupno 75.000 ljudi, a najavljene su i druge skupine. Svi su ti ljudi zaustavljeni, ne mogu ući u Sjedinjene Američke Države, nemaju kuće ni sredstava za život. Katolička Crkva je u svojim biskupijskim i redovničkim kućama i ustanovama primila tisuće njih, pružajući im najpotrebnije za život, od smještaja do odjeće. Sredstva se društvenog priopćavanja sve manje bave tim hitnim slučajem, te se zbog toga migrantima smanjuje pomoć vlasti i privatnika – upozorava se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 27 projekata pomoći migrantima, 13 ih je već odobreno u određenim biskupijama i redovničkim zajednicama. Još je 14 projekata u postupku preispitivanja, jer se prije dodjele pomoći traži uređeno i transparentno korištenje sredstava o čemu treba voditi računa. Zahvaljujući tim projektima, te kršćanskoj ljubavi i solidarnosti – navodi se u priopćenju – meksički se biskupi nadaju da će moći i dalje pomagati braći i sestrama koji migriraju.

Vatican News | Bitno.net


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 28. travnja 2019.

Možda vam se svidi