Najavio je to Sveti Otac tijekom euharistijskog slavlja koje predvodio je prigodom 200. obljetnice neovisnosti latinsko američkih država

Latinska se Amerika ima više trsiti da se pobijedi bijeda, iskorijeni nepravednost, nasilje i kriminal – kazao je Benedikt XVI. u propovijedi na misi za Latinsku Ameriku, koju je sinoć na liturgijski spomen Gospe Guadalupske prigodom 200. obljetnice neovisnosti latinsko američkih država predvodio u bazilici svetoga Petra. Tijekom euharistijskog slavlja Papa je najavio apostolsko putovanje u Meksiko i na Kubu.

U dugi boja i u okružju brojne latinskoameričke mladeži pod okriljem slike Gospe guadalupske Sveti je Otac predvodio euharistijsko slavlje u spomen na neovisnost latinskoameričkih država te da zajedno s okupljenima zahvali Bogu na velikom daru vjere. Ističući izražajnu snagu Gospine slike otisnute na ogrtaču indijanca svetoga Juana Dijega, Papa je ustvrdio da nas Djevica uvijek vodi k svome božanskom Sinu, temelju dostojanstva svih ljudskih bića, ljubavi jačoj od sila zla, izvoru radosti, utjehe i nade. Ona jednostavnošću i ljubavlju majčinskog srca uvijek pokazuje jedino Svjetlo i jedinu Istinu: svoga sina Isusa Krista, koji je konačni odgovor na temeljna pitanja koja tište mnoge muškarce i žene američkog kontinenta – rekao je Benedikt XVI.

Ističući sve veću važnost Latinske Amerike na međunarodnoj razini te njezin uspješan integracijski hod, Papa je potvrdio važnost za njezine razne narode da čuvaju bogato blago vjere. Ono se očituje u obrani ljudskog života od začeća do prirodne smrti, promicanju mira i sposobnoj zaštiti istinske naravi i poslanja obitelji – kazao je Sveti Otac dodajući:
Latinskoamerički su narodi pozvani ulagati u odgoj, promicanje prikladnih programa za pomirbu i bratstvo, za rast solidarnosti i skrbi za okoliš, više se zauzimati u borbi protiv bijede, nepismenosti i korupcije, u iskorjenjivanju nepravednosti, nasilja, kriminala, gradske nesigurnosti, trgovine drogom i ucjenjivanja – potaknuo je Benedikt XVI.
Papa je ohrabrio kontinentalnu misiju započetu na skupu u Aparecidi da se obnovi nada Latinske Amerike i Kariba u izgradnju civilizacije ukorijenjene na promicanju dobra, na pobjedi ljubavi i na promicanju pravde, najavljujući skoro apostolsko putovanje u Meksiko i na Kubu. Kanim prije Uskrsa krenuti na apostolsko putovanje u Meksiko i na Kubu radi naviještanja Kristove riječi i jačanja uvjerenja da je ovo vrijeme prikladno za evangelizaciju s pravnom vjerom, živom nadom i žarkom ljubavlju – kazao je Sveti Otac.

Na završetku propovijedi Papa se ponovno obratio Guadalupskoj Djevici, „našoj nebeskoj majci“ i povjerio joj hod latinskoameričkih i karipskih naroda prema boljoj budućnosti. (rv/bitno.net)