Papa

Da bi se postigao mir valja se zauzimati osobnim i zajedničkim obraćenjem, dijalogom, te strpljivim iznalaženjem mogućih sporazuma ostavljajući po strani nasilje i oružje – istaknuo je Benedikt XVI. govoreći na završetku koncerta u Castel Gandolfu pod ravnanjem maestra Daniela Barenboima. Orkestar sastavljen od glazbenika Židova, kršćana i muslimana u dvorištu je Apostolske palače izvodio šestu (Pastorale), i petu simfoniju Ludwiga van Beethovena. Gost na koncertu bio je talijanski predsjednik Giorgio Napolitano sa suprugom, te među ostalima i kardinal državni tajnik Tarcisio Bertone, a visoke je goste prije koncerta pozdravio kardinal Gianfranco Ravasi, predsjednik Papinskog vijeća za kulturu.

Papa je radostan što je na blagdan svetoga Benedikta ugostio orkestar, koji je prije trinaest godina osnovao maestro Barenboim i pokojni Edward Said, svjesni da glazba ujedinjuje osobe, bez obzira na podjele. Glazba je zapravo sklad razlika: suglasje se, veli Papa, može ostvariti iz mnogovrsnih boja zvuka i raznih glazbala, ne magijski, nego zahvaljujući napornom zauzimanju svakog glazbenika, koje zahtijeva napinjane u uzajamnom slušanju, izbjegavajući pretjerano isticanje i vrjednujući najbolji zajednički uspjeh – kazao je Benedikt XVI.

Polazeći od tih tvrdnji Papine misli lete drugoj, velikoj simfoniji mira među narodima, koja nikad nije sasvim dogotovljena. Papa se osvrnuo na svoje doba i na doba roditelja maestra Barenboima, koji je doživio tragediju Drugog svjetskog rata i holokausta. Vrlo je znakovito da ste Vi, maestro, nakon ostvarenja najvećih ciljeva, željeli pokrenuti projekt za ostvarenje orkestara (West-Eastern Divan Orechestra), u kojem zajedno sviraju izraelski, palestinski i drugi arapski glazbenici: osobe židovske, muslimanske i kršćanske vjere – istaknuo je Sveti Otac.

Brojna priznanja orkestru svjedoče ne samo profesionalnu izvrsnost nego etičko i duhovno zauzimanje – kazao je Papa osvrćući se na istodobno izvođenje pete i šeste simfonije, koje , kako je rekao, izražavaju dva vidika života: dramu i mir, čovječju borbu protiv zlokobne sudbine i smiraj u bukoličkom ozračju. Iz toga bih izvukao sljedeću poruku: Da se ostvari mir potreban je trud ostavljajući po strani nasilje i oružje, potrebno je zauzimati se osobnim i zajedničkim obraćenjem, dijalogom, strpljivim iznalaženjem mogućih sporazuma – ustvrdio je Benedikt XVI.

Beethoven je gotovo istodobno dovršavao ova dva djela. Kao i večeras prvi su put izvedena na koncertu 22. prosinca 1808. godine u Beču, primijetio je Papa poželjevši orkestru da i nadalje u svijetu univerzalnim govorom glazbe širi nadu mira. Tu je misao u pozdravu izrazio i kardinal Gianfranco Ravasi, predsjednik Papinskog vijeća za kulturu. Ove mlade glazbenike, Židove, muslimane i kršćane nije ujedinila samo vjera u jedinoga Boga nego i glazba, univerzalni govor čovječanstva. Glazba podsjeća da unatoč svemu u svijetu ima pravde, ljubavi i mira– zaključio je kardinal Ravasi.

Papa se u vrtu Apostolske palače prije početka koncerta zadržao u kratkom razgovoru s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom i njegovom suprugom, a nakon koncerta Papa ih je zadržao na večeri. (rv/bitno.net)