Papa

Pred patrijarhovom su službom veliki izazovi, a papa je Benedikt XVI. usrdno molio da ona donese obilan plod na pastoralnom i ekumenskom području, to je srž Papine poruke novom koptskom pravoslavnom patrijarhu Tawadrosu II. koji je jučer službeno započeo svoju patrijarhalnu službu. Na svečanom ustoličenju u katedrali svetoga Marka u Kairu Svetoga je Oca zastupao kardinal Kurt Koch, pročelnik Papinskoga vijeća za promicanje kršćanskog jedinstva.

Neka Svemogući udijeli Vašoj svetosti obilne duhovne plodove da vas krijepe u službi vođenja klera i laika na putu svetosti, za dobro vašega naroda, mira i sklada cijeloga društva – stoji u Papinoj prigodnoj poruci.

Nakon što je podsjetio na njegova prethodnika Shenoudu III., njegova zabrinutost za poboljšanje odnosa s drugim kršćanskim crkvama krijepi – kako je rekao – našu nadu da svi Kristovi sljedbenici jednom steknu jedinstvo u ljubavi i pomirbi koju Krist želi.

Papa moli da se odnosi između Katoličke i Koptske pravoslavne crkve nastave još bolje razvijati. Ne samo u duhu bratske suradnje – ističe Sveti Otac – nego i kroz produbljivanje teološkog dijaloga, koji će nam omogućiti rast u zajedništvu i svjedočenju spasonosne istine evanđelja.

Papa je zaključio poruku izražavajući poštovanje i bratsku ljubav prema njegovoj svetosti Tawadrosu II. i zazivajući nebeski blagoslov, „svjestan velikih izazova“ koji prate patrijarhovu duhovnu i pastoralnu službu. (rv/bitno.net)