Papa Franjo iduće će subote u zajedništvu s katoličkim svetištima diljem svijeta moliti krunicu kako bi Blažena Djevica Marija pružila svoju pomoć i zaštitu tijekom pandemije koronavirusa.

Sveti Otac će s drugim svetištima biti povezan putem video prijenosa, a on sam će moliti ispred replike lurdske špilje u Vatikanskim vrtovima.

Prema pismu koje je rektorima brojnih svetišta poslao predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, nadbiskup Rino Fisichella, molitva će započeti u 17:30 prema srednjoeuropskom vremenu.

Katolička svetišta u pismu su zamoljena da istovremeno sudjeluju moleći krunicu sukladno lokalnim mjerama za sprječavanje širenja koronavirusa te da povežu video prijenos s Vatikanskim televizijskim centrom kako bi se snimke mogle zajednički prenositi.

Podsjetimo, tijekom pandemije koronavirusa mnoga katolička svetišta zatvorena su za javnost, uključujući ona u Lourdesu i Fatimi, što je povijesni presedan. Svetište u Lourdesu djelomično se otvorilo za hodočasnike 16. svibnja.

“U svjetlu izvanredne situacije izazvane pandemijom koronavirusa koja je zaustavila normalne aktivnosti svih svetišta i prekid svih hodočašća, papa Franjo želi izraziti gestu bliskosti svakome od vas molitvom svete krunice”, napisao je nadbiskup Fisichella, pozvavši se na tekst iz Djela apostolskih „Svi oni bijahu jednodušno postojani u molitvi sa ženama, i Marijom, majkom Isusovom” (Dj 1, 14).

U molitvi će, između ostalih, sudjelovati svetišta u Lourdesu, Fatimi, Częstochowi, Pompejima, Gudadalupi i Washingtonu.

Trenutačno je u cijelome svijetu potvrđeno više od 5,5 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom, uz preko 340 000 smrtnih slučajeva.