U organizaciji Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije u Rimu se sklopu proslave Godine vjere u subotu 12. i u nedjelju 13. listopada slavi »Marijanski dan«. Dvodnevni program posvećen Majci Božjoj odvija se pod geslom »Blažena Ti što povjerova!«, a na njemu uz brojne hodočasnike sudjeluju i članovi mnogih pokreta, udruga i molitvenih zajednica marijanske duhovnosti, među kojima i jedna skupina vjernika iz Zagrebačke nadbiskupije.

Tom prigodom na želju pape Franje originalni kip Majke Božje Fatimske iz svetišta u Fatimi stiže u Vatikan. U subotu, 12. listopada, nakon prijepodnevnog hodočašća raznih skupina na grob sv. Petra, u nekoliko crkava u blizini Trga sv. Petra bit će organizirano euharistijsko klanjanje te mogućnost za sakrament ispovijedi. U 16 sati na Trgu sv. Petra započinje procesija s kipom Majke Božje Fatimske, gdje će ga u 17 sati dočekati papa Franjo. Slijedi molitva Via Matris i kateheza Svetog Oca. Kip će potom biti prenesen u Rimljanima drago svetište Madonna del Divino Amore (Gospa od Božanske Ljubavi), gdje je za 19 sati predviđena molitva svete krunice u povezanosti s velikim svjetskim marijanskim svetištima. U organizaciji Rimskog vikarijata slijedi cjelonoćno bdjenje pod nazivom »S Marijom preko noći«.

U nedjelju, 13. listopada, na obljetnicu posljednjeg ukazanje Blažene Djevice Marije u Fatimi, u 9.45 sati na Trgu sv. Petra molit će se sv. Krunica uz procesiju s kipom Majke Božje Fatimske. U 10.30 sati svečano euharistijskom slavlje predvodi papa Franjo, na kraju kojega će posvetiti svijet Bezgrešnom Srcu Marijinom.

Bit će to četvrti put da će svijet biti posvećen Bezgrešnom Srcu Marijinom. Prije njega to su učinili Pio XII. (31. listopada 1942.), Pavao VI. (1. studenoga 1964.) i Ivan Pavao II. (25. ožujka 1984. i 8. prosinca 2000.).

MarijaKip Djevice Marije koji dolazi u Rim, nalazi se inače u Kapeli ukazanja, podignutoj na samom mjestu ukazanja u Fatimi. Djelo je kipara José Ferreira Thedima, izrađen je u cedru iz Brazila, a visok je 1,10 m.  Blagoslovljen je 13. svibnja 1920. u župnoj crkvi u Fatimi, 2.5 km udaljenoj od mjesta ukazanja, a u kojoj su kršteni fatimski vidioci; svečano je postavljen u Kapelu ukazanja 13. lipnja 1920., a okrunio ga ja papinski izaslanik kard. Benedetto Aloisi Masella, 13. svibnja 1946.

Kruna na kipu Majke Božje – u koju je ugrađen i metak kojim je bl. Ivan Pavao II. bio ranjen u atentatu 13. svibnja 1981. – je unikat, izradilo ju je 12 umjetnika koji su besplatno radili tri mjeseca. Teška je 1200 grama i ukrašena s 313 bisera i 2679 komada dragog kamenja. Krunu su darovale portugalske žene 13. listopada 1942. u zahvalu što Portugal nije sudjelovao u Drugom svjetskom ratu.

Ovaj kip napušta Kapelu ukazanja samo u osobito važnim prigodama. Do sada se to dogodilo jedanaest puta, od čega je u Vatikan bio donesen dva puta i to na izričitu želju pape Ivana Pavla II. Prvi put 24. ožujka 1984., kad je dan kasnije na Trgu sv. Petra tijekom euharistijskog slavlja Ivan Pavao II. posvetio svijet Bezgrešnom Srcu Marijinom. Istog je dana mons. Albertu Cosme do Amaralu, biskupu biskupije Leiria-Fátima, predao metak kojim je bio pogođen u atentatu 13. svibnja 1981., kao znak zahvale Majci Božjoj što mu je spasila život. Kip se u Vatikan vratio 8. listopada 2000., i tada je, u prisutnosti 1500 biskupa iz cijelog svijeta i mnoštva vjernika, Ivan Pavao II. novo tisućljeće povjerio Presvetoj Djevici.

Verica Kraš Villa | Bitno.net

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]