Sveta misa u Gospinu svetištu Jasna Gora, posjet nacističkim sabirnim logorima Auschwitz i Birkenau, te prolaz kroz Sveta vrta u svetištu Božanskog milosrđa u Krakovu bit će glavni događaji sljedećega Papina apostolskoga putovanja u Poljsku, od 27. do 31. srpnja, u prigodi 31. svjetskoga dana mladih. Susret s mladima iz cijeloga svijeta također će se odvijati u tri dijela: doček pape Franje, molitveno bdijenje te Sveta misa. O pojedinostima programa novinarima je jučer govorio pater Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

Glavni, ali ne i jedini, razlog apostolskoga putovanja je Svjetski dan mladih. Drugi je pak posjet Poljskoj, Papa će, naime, prvi put vidjeti Poljsku – istaknuo je pater Lombardi. Putovanje je u Krakov, dakle u Poljsku, ali bit će okolnosti i događaja koji nisu tijesno povezani sa Svjetskim danom mladih već s Poljskom i s njezinim mjestima koja će, osim Krakova, Papa također posjetiti, u prvom redu Czestochowu i Auschwitz – kazao je pater Lombardi.

Ovo je inače Papino petnaesto apostolsko putovanje, a 23. država koju posjećuje. Ali nije prvi put da se u Poljskoj održava Svjetski dan mladih. Već je 1991. godine održavan u Czestochowi. Ovogodišnji se pak odvija u okviru Jubileja i stoga je geslo „Blaženi milosrdni jer će naći milosrđe“. Poput Krakova, Papa će posjetiti vrlo važna mjesta za objavu Božanskoga milosrđa. Svi će govori biti na talijanskom jeziku, samo jedan na španjolskom – ustvrdio je pater Lombardi.

Izlažući program Papina putovanja, pater je Lombardi govorio o Papinu odnosu sa svetim Ivanom Pavlom II. te naveo mjesta koja će Papa pohoditi, poput katedrale u Krakovu i svetište Czestochowu, koja su bogata poviješću i poljskim simbolima, kao što je poznata slika Crne Gospe. Treći dan boravka u Poljskoj, Papa će posjetiti nacistički sabirni logor u Poljskoj Auschwitz- Birkenau, udaljen tridesetak kilometara od Krakova.

Podsjetimo da su već dvojica papa posjetili ta mjesta. Ivan Pavao II. je 1979. godine, tijekom prvoga putovanja u Poljsku, slavio misu u Auschwitzu te u propovijedi govorio o toj tragediji. Papa Benedikt XVI. je 28. svibnja 2006. godine posjetio sabirni logor Auschwitz – Birkenau, i izgovorio glasoviti govor, ali ne u liturgijskom kontekstu. Papa Franjo, kako nam je rekao i objasnio, ne izgovara ni riječi: u šutnji se očituje njegova bol, samilost i plač – kazao je pater Lombardi.

Nakon Auschwitza Papa će posjetiti samostan u Krakovu, u kojem je živjela sveta Faustina Kowalska, promicateljica pobožnosti Božanskoga milosrđa, a potom i svetište svetoga Ivana Pavla II. gdje će navečer u obližnjem ‘Kampusu milosrđa’ sudjelovati u bdijenju s mladima, a sveta će misa u nedjelju prije podne biti vrhunac Svjetskoga dana mladih – kazao je pater Lombardi.

Glede pak sigurnosti, pater Lombardi je rekao kako nema posebnih problema, nije poznato da je itko odustao, rekao je također da je u Poljskoj za Papin dolazak ozračje sasvim normalno i mirno. Na Svjetskom danu mladih sudjelovat će oko 800 biskupa, a očekuje se više od milijun i 500 tisuća mladih, o čemu je podrobnije govorio msgr. Pawel Rytel-Andrianik.

Znamo da obično dođe više osoba nego što ih se predbilježilo. Kad su zaključene predbilježbe, prijavljenih je bilo 335. 437 osoba. Iz Španjolske su stigle prve predbilježbe, potom iz drugih zemalja. Organizacijski odbor očekuje da će se Papa susresti s milijun i pol do milijun i 800 tisuća mladih. U Cezstochovi bi moglo biti između trista i petsto tisuća, uglavnom Poljaka, jer slave 1050. obljetnicu pokrštavanja. Najviše mladih dolazi iz Poljske, zatim Italije, Francuske, Španjolske, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Brazila, Ukrajine i Portugala – kazao je msgr. Pawel Rytel-Andrianik

Radio Vatikan | Bitno.net