Papa

Papa Benedikt XVI., prema informacijama koje je objavila francuska novinska agencija “Imedia”, sastat će se u subotu 22. rujna sa sirijskim oporbenim političarom Georgesom Sabrom. Glasnogovornik Sirijskoga nacionalnog vijeća sudjeluje na međunarodnom skupu demokršćana koji vodi talijanski političar Pier Ferdinando Casini (Demokršćanska unija – UDC). Na susretu s Papom u Castel Gandolfu bit će riječi i o stanju kršćana u Siriji.

Međunarodno društvo za ljudska prava (ISHR) u međuvremenu je pozvalo zapadne države da prihvate progonjene sirijske kršćane. Budućnost kršćanske manjine u Siriji vrlo je neizvjesna, istaknuo je ISHR-ov stručnjak za Bliski istok Jochen Langer 19. rujna na berlinskoj radijskoj postaji “Deutschlandradio Kultur”. Dodaje kako je zemlju sve teže i napustiti, budući da više ne djeluju veleposlanstva u kojima bi se uopće mogli predati zahtjevi za iseljenje. Progonjeni kršćani moraju doprijeti bar do Jordana, Libanona ili do Turske, no i tamo su konzularna predstavništva preopterećena.
Prema izvješću koje je 19. rujna u Berlinu objavila organizacija Amnesty International, sirijski civili sve su češće mete “nasumičnih napada” sirijske vojske. U napadima vladinih snaga samo u prvoj polovici rujna ubijeno je 166 civila, među kojima je 48 djece i 20 žena. Organizacija za ljudska prava govori o “novom obrascu vođenja rata”: “Ondje gdje se sirijske vladine trupe moraju povući nakon borbe s pobunjenicima, bez biranja i nemilosrdno bombardiraju područja koja su izgubile – s katastrofalnim posljedicama za civilno stanovništvo.”  (ika/bitno.net)