Od 4. do 6. rujna u posjetu papo Franji boravit će Malankarsko sirske ortodoksne Crkve Moran Baselios Marthoma Paulose II., iz Indije, priopćio je 3. rujna Tiskovni ured Svete Stolice. Susret poglavara Malankarsko sirske ortodoksne Crkve s Papom održat će se u sklopu pastoralnog pohoda katolikosa vjernicima te ortodoksne Crkve u Europi.

Malankarsko ortodoksna Crkva je podijeljena u dvije zajednice: Malankarsku ortodoksnu sirsku Crkvu, koja je u punom jedinstvu sa sirsko ortodoksnim patrijarhom Antiohije, i Malankarsko sirsku ortodoksnu Crkvu kojoj je na čelu Njegova Svetost Moran Baselios Marthoma Paulose II. i koja je autonomna ortodoksna Crkva. Danas Malankarsko sirska ortodoksna Crkva broji oko 2.500.000 vjernika u 30 biskupija, u kojima djeluju 33 biskupa i više od 1700 svećenika.

Od velike su važnosti bili susreti blaženog pape Ivana Pavla II. i katolikosa Morana Mara Baseliosa Marthome Mathewsa I. 1983. u Rimu te 1986. u Kottayamu u Indiji. U toj je prigodi osnovano Međunarodno mješovito povjerenstvo za dijalog između Katoličke Crkve i Malankarsko sirske ortodoksne Crkve. Važan plod tih kontakata bila je Zajednička kristološka izjava koju su 1990. potpisali Ivan Pavao II. i katolikos Moran Mar Baselios Marthoma Mathews I. Od 1989. u Kerali u južnoj Indiji svake se godine održavaju dva paralelna dijaloga, jedan s Malankarskom ortodoksnom sirskom Crkvom a drugi s Malankarsko sirskom ortodoksnom Crkvom. Ti se dijalozi prvenstveno bave pitanjima vezanim uz tri tematike: povijest Crkve u Indiji, ekleziologija i zajedničko svjedočenje.

Katolikos Moran Baselios Marthoma Paulose II. susrest će se s papom Franjom 5. rujna. Osim susreta s Papom predviđen je posjet katolikosa grobu apostola Petra i u Papinskom vijeću za promicanje jedinstva kršćana. (ika/bitno.net)