Srž je Božje poruke milosrđe – istaknuo je papa Franjo u petak, 5. srpnja, na misi slavljenoj u Domu Sveta Marta, na kojoj je bila nazočna skupina zaposlenika Uprave Države Grada Vatikana. Sveti se Otac u propovijedi osvrnuo na Evanđelje koje govori o Matejevu pozivu, a tim je osvrtom zapravo protumačio svoje biskupsko geslo koje je zadržao i na papinskom grbu – „Miserando atque eligendo“, što znači „Smilujući mu se i izabirući ga“.

„Milosrđe mi je milo, a ne žrtva“ – Papa je istaknuo te Isusove riječi upućene farizejima koji su prigovarali zbog toga što jede s grješnicima. A carinici su – objasnio je Sveti Otac – bili dvostruki grješnici, jer su bili privrženi novcu, i izdajice domovine, budući da su od svojega naroda skupljali porez za Rimljane. Isus, stoga, ugleda Mateja, carinika, te ga milosrdno pogleda.

A taj čovjek, sjedeći u carinarnici, osjeti nešto novo – napomenuo je Sveti Otac – nešto što nije poznavao; osjeti na sebi Isusov pogled, a u nutrini neko čuđenje, osjeti Isusov poziv: ‘Pođi za mnom!’. U tom je trenutku taj čovjek pun radosti, ali je i neodlučan jer je snažno privržen novcu. Bio je dostatan samo jedan trenutak – primijetio je Papa te podsjetio kako ga je slikar Caravaggio uspio izraziti: onaj čovjek koji gleda, ali rukama uzima novac. Bio je to samo jedan trenutak u kojemu Matej kaže ‘da’, ostavlja sve i odlazi s Gospodinom. To je trenutak dobivenoga i prihvaćenoga milosrđa: ‘Da, idem s tobom!’. To je prvi trenutak susreta, duboko duhovno iskustvo – istaknuo je Sveti Otac.

Onda dolazi drugi trenutak: slavlje; – primijetio je potom Papa – Gospodin slavi s grješnicima; slavi se Božje milosrđe koje preobražava život. Nakon tih dvaju trenutaka – čuđenja zbog susreta i slavlja, dolazi svakodnevni rad, odnosno naviještanje Evanđelja. Taj se posao treba nadahnjivati spomenom na prvi susret, na ono slavlje. I to nije jedan trenutak, to je cijelo vrijeme: sve do kraja života.

Spomen na ta zbivanja, na susret s Isusom koji mi je promijenio život! Koji je bio milosrdan! Koji je bio tako dobar sa mnom, te mi je također rekao: ‘Pozovi svoje prijatelje grješnike da napravimo slavlje!’ – napomenuo je Papa. Taj spomen daje snage Mateju, kao i svima ovima, da idu naprijed. ‘Gospodin mi je promijenio život! Susreo sam Gospodina!’ Trebamo se uvijek sjećati toga. To je kao da pušemo na žeravicu toga spomena, kako bismo uvijek održavali vatru živom – istaknuo je papa Franjo.

U evanđeoskim se prispodobama govori o odbijenom pozivu brojnih pozvanih na Gospodinovo slavlje. Isus je stoga otišao potražiti siromašne, bolesne, pa je s njima slavio. I nastavljajući taj običaj – dodao je Papa – Isus slavi s grješnicima, i grješnicima daje milost. ‘Milosrđe mi je milo, a ne žrtva. Ta ne dođoh zvati pravednike, nego grješnike’. Tko vjeruje da je pravednik, neka se sam kuha u svom loncu! On je došao zbog nas grješnika, i upravo je to lijepo. Prepustimo se pogledu Isusova milosrđa, slavimo, i spominjimo se toga spasenja! – istaknuo je na kraju papa Franjo. (rv/bitno.net)

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru bitnih informacija – klikni like[/facebook]