Papa

Božje djelovanje nije ograničeno samo na Kristove sljedbenike, istaknuo je papa Benedikt XVI. u svom nedjeljnom nagovoru i osudio bogataše, koji su stekli blago iskorištavanjem podanika. Izrazio je svoju zabrinutost zbog sve dramatičnijeg stanja u istočnim predjelima Demokratske Republike Kongo, o čemu se ovih dana raspravljalo i u Ujedinjenim narodima. Zbog neprestanih oružanih sukoba pučanstvo je izloženo trpljenju, nasilju i teškim nevoljama, rekao je Papa i molio kako bi se dijalogom i zaštitom nevinih pronašlo mir, utemeljen na pravdi i uspostavilo bratski suživot na tom području i u cijeloj regiji.

Kao što u Crkvi ima mnogo nekatoličkih stvari tako i izvan Crkve ima katoličkog duha, primijetio je Papa u svom nedjeljnom nagovoru u Castelgandolfu, osvrćući se na ponašanje mladog i gorljivog apostola Ivana, koji je od Isusa tražio da spriječi jednom čovjeku, koji nije pripadao njegovim učenicima da istjeruje demone u njegovo ime. Bog može činiti dobro, pa čak i čudesa i izvan apostolskih krugova. Misijskom se djelovanju može pomoći i ponudom samo čaše vode, istaknuo je Sveti Otac i dodao kako zbog toga članovi Crkve ne bi smjeli biti ljubomorni, već radosni što će netko izvana pomoći ostvariti dobro u Kristovo ime, ako se to čini dobronamjerno i s poštovanjem. Dešava se da se i unutar same Crkve teško vrednuju i cijene dobre stvari, koje dolaze iz različitih crkvenih stvarnosti. Morali bismo međutim – prema uvjerenju pape Ratzingera – cijeniti jedni druge i uzajamno se poštivati te zahvaliti Bogu za neizmjernu “fantaziju”, kojom djeluje u Crkvi i u svijetu.

Osvrćući se potom na Poslanicu apostola Jakova, uperenu protiv nepoštenih bogataša, koji svoju sigurnost stavljaju u bogatstvo stečeno nepravdama i nasiljima, Papa je primijetio kako je apostol htio upozoriti na opasnost pohlepe za materijalnim dobrima, koja bi trebala služiti u perspektivi solidarnosti i zajedničkog dobra. Trebalo bi uvijek raditi jednakopravno i moralno na svim razinama, rekao je Papa i zamolio Gospu da nam svojim zagovorom omogući radovati se svakoj gesti i pothvatu dobra bez zavisti i ljubomore i koristiti zemaljska dobra u neprestanoj potražnji vječnih dobara. (ika/bitno.net)

Foto: www.vaticaninsider.com