U dodiru između Isusove ruke i gubavca srušena je svaka prepreka između Boga i ljudske nečistoće, između Svetoga i njegove suprotnosti, ali ne zato da se niječe zlo i njegova negativna sila, nego da se očituje kako je Božja ljubav jača od svakog zla, čak i najzaraznijeg i najužasnijega. Isus je na sebe uzeo naše bolesti, postao je ‘gubavac’, da bismo mi postali čisti –  ustvrdio je Benedikt XVI. u nedjeljnom nagovoru.

Papa

U jučerašnjem nagovoru prije marijanske molitve Sveti je Otac rekao kako smo protekle nedjelje gledali Isusa kako ozdravlja mnoge bolesnike i čini brojna čuda, objavljujući tako da Bog za svakog čovjeka želi puninu života. Današnje nam pak misno evanđelje objavljuje Isusa u dodiru s bolešću koju se u ono doba smatralo najtežom, stoga se zaraženog smatralo ‘nečistim’ i isključivalo iz društva, a riječ je o gubi. Svećenici su zakonom bili ovlašteni da osobu proglase gubavcem, dakle nečistim, također i njegovo ozdravljenje i ponovno uključenje u društveni život – kazao je Benedikt XVI.
Govoreći o Isusovu propovijedanju po galilejskim selima, rekao je kako nam evanđelje veli da mu se približio neki gubavac govoreći: „Ako hoćeš, možeš me očistiti!“ Isus ne izbjegava dodir s tim čovjekom, dapače potaknut samilošću prema njemu, pruži ruku i dotakne ga, premda je poznavao zakonsku zabranu, te mu kaže: Hoću, očisti se! U toj gesti i riječima svekolika je povijest spasenja, odnosno Božja volja da nas ozdravi, očisti od zla koje nas izobličuje i uništava naše odnose – istaknuo je Sveti Otac i dodao:
U dodiru između Isusove ruke i gubavca srušena je svaka prepreka između Boga i ljudske nečistoće, između Svetoga i njegove suprotnosti, ali ne zato da se niječe zlo i njegova negativna sila, nego da se očituje kako je Božja ljubav jača od svakog zla, čak i najzaraznijeg i najužasnijega. Isus je na sebe uzeo naše bolesti, postao je ‘gubavac’, da bismo mi postali čisti – ustvrdio je Benedikt XVI.
Nastavljajući govor, Papa je rekao da prekrasno životno iskustvo svetoga Franje Asiškog, zapisano na početku njegove Oporuke objašnjava današnje misno evanđelje. „Reče mi Gospodin, brate Franjo, da ovako počnem činiti pokoru: dok sam živio u grijehu, gadilo mi se gledajući gubavce; sam me Gospodin odveo među njih i bio sam s njima milosrdan. A udaljivši se od njih, to što mi se činilo gorkim posta mi slast duše i tijela…“ U gubavcima, koje je Franjo sreo dok je bio u grijehu, bio je Isus, a kad se Franjo približio jednom od njih i zagrlio ga pobijedivši vlastito gađenje, Isus ga je ozdravio od njegove gube, odnosno oholosti, i obratio ga Božjoj ljubavi. To je Kristova pobjeda koja se očituje u našem posvemašnjem izlječenju i našem uskrsnuću na novi život – kazao je Papa.
Završavajući nagovor, Papa je pozvao vjernike da se u molitvi obrate Djevici Mariji, čijih smo se ukazanja u Lourdesu jučer spominjali. Gospa je svetoj Bernardici predala uvijek aktualnu poruku: poziv na molitvu i na pokoru. Po svojoj nam Majci Isus uvijek dolazi u susret da nas oslobodi od svake bolesti tijela i duše. Dopustimo da nas On dotakne i očisti, i budimo milosrdni prema svojoj braći – potaknuo je Benedikt XVI.
Nakon molitve Anđeo Gospodnji, Papa je uputio apel za mir u Siriji. Pratim s velikom zabrinutošću dramatične i rastuće prizore nasilja u Siriji. Posljednjih su dana prouzročili brojne žrtve. U molitvi se sjećam žrtava, među njim su i neka djeca, i ranjeni te svih koji pate zbog posljedica zabrinjavajućeg sukoba. Osim toga, ponovno pozivam na obustavu nasilja i prolijevanja krvi. Pozivam sve, a u prvom redu političke vlasti u Siriji, da povlašćuju put dijaloga, pomirbe i zauzimanja za mir. Žurno je odgovoriti na opravdane čežnje raznih državnih sastavnica, kao i na želju međunarodne zajednice, zabrinute za opće dobro svekolikog društva i regije – rekao je Sveti Otac, a potom je na raznim jezicima pozdravio hodočasnike okupljene na Trgu svetoga Petra. Hrvatske je hodočasnike pozdravio riječima: Radosno pozdravljam i blagoslivljam sve hrvatske hodočasnike! Vaše hodočašće u Rim i posjet grobovima apostola neka učvrsti vašu vjeru kako biste oduševljeno svjedočili kršćansku nadu i ljubili bližnje. Hvaljen Isus i Marija!(rv/bitno.net)