‘Ne’ nasilju u ime religije – istaknuo je papa Franjo u svom govoru sudionicima međunarodne konferencije o nasilju počinjenom u ime religije koja se ovih dana održava u Rimu, a koje je danas primio u audijenciju. Konferencija se održava o temi „Borba protiv nasilja počinjenog u Božje ime“, a okupila je oko pedeset političkih i vjerskih vođa, među kojima je i kaldejski patrijarh Louis Rafael Sako, da bi razgovarali o tome kako se boriti s rastućim problemom vjerski motiviranog terorizma.

Bog, ljubitelj života, nikad ne prestaje ljubiti čovjeka, i tako nas potiče da odbacimo put nasilja – istaknuo je Sveti Otac ponavljajući tako ono što je 27. travnja prošle godine rekao u svom govoru za vrijeme Međunarodne konferencije o miru na kairskom Sveučilištu al-Azhar. Iznad svega i posebno u naše vrijeme – nastavio je Papa – religije su pozvane poštovati tu zapovijed jer, dok smo u hitnoj potrebi Apsoluta, ključno je odbaciti „apsolutiziranje“ koje bi opravdalo nasilje. Nasilje je nijekanje svakog autentičnog vjerskog izraza. Naša je obveza osuditi kršenje ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, razotkriti pokušaje opravdavanja svakog oblika mržnje u ime religije i osuditi te pokušaje kao idolopokloničke karikature Boga.

Nasilje koje se promiče i čini u ime religije može samo diskreditirati samu religiju. Posljedično, takvo nasilje moraju osuditi svi, a posebno istinski religiozne osobe koje znaju da je Bog uvijek dobrota, ljubav i suosjećanje, te da u njemu nema mjesta za mržnju, ogorčenost ili osvetu – kazao je papa Franjo te nastavio – Religiozna osoba zna da je među najvećim bogohulama zazivati Boga kao opravdanje za vlastite grijehe i zločine, zazivati ga kako bismo opravdali ubijanje, masovna ubojstva, porobljavanje, iskorištavanje u svim njegovim oblicima, ugnjetavanje i progon pojedinaca i čitave populacije.

Religiozna osoba zna da je Bog Sveti i da nitko ne može tvrditi da koristi njegovo ime kako bi činio zlo – napomenuo je Papa – Svi vjerski vođe pozvani su razotkriti svaki pokušaj manipulacije Bogom u svrhu koja nema nikakve veze s njim ili s njegovom slavom. Neumorno se trudeći, trebamo pokazati da je svaki ljudski život svet, da zaslužuje poštovanje, uvažavanje, suosjećanje i solidarnost, bez obzira na narodnost, vjeroispovijest, kulturu ili ideološka i politička uvjerenja – rekao je Sveti Otac.

Pripadanje određenoj vjeroispovijesti ne daje nikakvo dodatno dostojanstvo i prava pojedincima, a niti ih nepripadnost niječe ili umanjuje – kazao je papa Franjo i nastavio – Prema tome, politički i vjerski vođe, kao i učitelji te oni koji su angažirani na području obrazovanja, formacije i komunikacije trebaju raditi zajedno kako bi upozorili sve one koji su u iskušenju izopačenih oblika pogrješne religioznosti da ti oblici nemaju nikakve veze sa svjedočenjem religije koje je dostojno njezina imena.

To će pomoći svim onim ljudima dobre volje koji traže Boga susresti ga u istini, susresti Onoga koji nas oslobađa od straha, mržnje i nasilja, te koji želi koristiti kreativnost i energiju svake osobe kako bi širio svoj plan ljubavi i mira, koji nudi svima – rekao je Papa te zaključio izražavajući prisutnima svoju zahvalnost za njihovu spremnost da se angažiraju u promišljanju i dijalogu o toj vrlo važnoj temi, kao i za njihov stručni prinos rastu kulture mira koja je utemeljena na istini i ljubavi.

Radio Vatikan | Bitno.net