Obraćajući se Međunarodnom konzorciju katoličkih medija nazvanom „Katolička provjera činjenica“, Papa je istaknuo da je, pred umnožavanjem informacija i širenjem lažnih vijesti, posebno o cjepivima protiv bolesti COVID-19, potrebno uvijek tražiti istinu, ne pogađajući one koji se slažu s njima, katkada ne poznajući činjenice; potrebno je sklopiti savez sa znanstvenim istraživanjima o bolestima

Kršćanski komunikator gradi mostove, djelatnik je mira i, ponajviše, zauzima se u traženju istine – istaknuo je papa Franjo govoreći članovima Međunarodnoga konzorcija katoličkih medija, koje je primio danas u Vatikanu, osvrćući se na neka ključna pitanja informiranja u ovom vremenu pandemije. Na početku govora Papa se prisjetio riječi svetoga Pavla VI. iz poruke za Dan sredstava društvenih komunikacija 1972. godine, u kojoj je istaknuo moć medija nad ponašanjem i odlukama ljudi. Papa Pavao VI. je isticao da izvrsnost zadaće izvjestitelja nije samo u otkrivanju onoga što se odmah može provjeriti, nego i u traženju elemenata uvrštenja i tumačenja uzroka i okolnosti pojedinačnih činjenica o kojima treba izvijestiti – rekao je papa Franjo. Riječ je, dakle, o zadaći koja zahtijeva osjećaj odgovornosti i strogosti.

Papa Montini je govorio općenito o komunikaciji i informiranju, ali njegove su riječi vrlo bliske stvarnosti ako mislimo na neke dezinformacije koje danas kruže internetom. Doista, vi si za cilj postavljate upravo isticanje lažnih vijesti i djelomičnih ili obmanjujućih informacija o cjepivima protiv bolesti COVID-19, a počeli ste to činiti umrežavanjem različitih katoličkih medija i uključivanjem raznih stručnjaka.

Važnost umrežavanja

Podsjetivši da je svrha konzorcija „biti zajedno u svrhu istine“, papa Franjo je istaknuo da je biti zajedno, biti dio mreže, ujediniti sposobnosti i znanja, temeljno na području informiranja i u vrijeme tolikih podjela, čak i mišljenja; to je već svjedočanstvo. Danas se, osim pandemije, raširila i ‘infodemija’, odnosno deformacija stvarnosti utemeljena na strahu, koja u globalnom društvu čini to da tutnje odjeci i komentari na krivotvorene, ako ne i izmišljene vijesti.

Umnožavanje informacija i kruženje takozvanih znanstvenih mišljenja mogu stvoriti pomutnju. Stoga je potrebno – napomenuo je Papa podsjećajući na ono što je već rekao u jednom govoru u listopadu 2021. godine – sklopiti savez sa znanstvenim istraživanjima o bolestima, koja napreduju, imajući na umu da znanje valja dijeliti. To vrijedi i za cjepiva. Hitno je potrebno pomoći zemljama koje ih imaju manje, ali to valja činiti dalekovidnim planovima, ne motiviranima samo žurbom bogatih zemalja da budu sigurnije. Lijekove treba raspodijeliti dostojanstveno, a ne kao jadnu milostinju – istaknuo je Papa te dodao – Da bi se uistinu činilo dobro, valja promicati znanost i njezinu cjelovitu primjenu. Stoga je ljudsko pravo biti ispravno informirani, uz pomoć za razumijevanje na temelju znanstvenih podataka, a ne lažnih vijesti.

Protiv lažnih vijesti uz poštovanje osobe

Druga riječ koju je papa Franjo istaknuo jest riječ ‘za’, zajedno za; malena riječ, ali puna značenja. Kršćanin je protiv laži, ali uvijek za ljude – istaknuo je Papa te upozorio – Ne smijemo zaboraviti razliku između vijesti i ljudi. Ako je potrebno boriti se protiv lažnih vijesti, uvijek valja poštovati osobe koje ih često nesvjesno prihvate. Kršćanski komunikator čini evanđeoski stil svojim; on gradi mostove, također je tvorac mira i, ponajviše, u potrazi je za istinom. Njegov pristup nije suprotstavljanje ljudima, ne ponaša se superiorno, ne pojednostavljuje stvarnost, kako ne bi pao u znanstveni fideizam. Doista, sama znanost je stalno približavanje rješenju problema. Stvarnost je uvijek slojevitija nego što vjerujemo, te moramo poštovati sumnje, tjeskobe i pitanja ljudi, nastojeći ih pratiti – rekao je Papa.

Dužnost je kršćanskih komunikatora učiniti sve moguće kako bi se izbjegla logika suprotstavljanja, trudeći se uvijek približiti se, pratiti ljude u njihovim odlukama. Pokušajmo raditi na točnom i istinitom informiranju o bolesti COVID-19 i o cjepivima – potaknuo je – ali ne kopajući jame i bez getoiziranja.

Da kriza ne postane sukob

Osvrnuvši se na ono ‘zajedno za’ u vrijeme krize u kojoj živimo danas, Papa je ponovno istaknuo da iz nje ne možemo izići sami; i nećemo izići isti kao što smo bili prije, nego ili bolji ili gori. Problem je kada se kriza pretvori u sukob koji se može riješiti samo udaljavanjem, suprotstavljanjima, a to uvijek znači vraćanje unatrag i nenapredovanje dijaloga. Nemojmo nikada dopustiti da se kriza pretvori u sukob. Nastojimo zajedno izići iz nje – potaknuo je Papa.

Istina ne smije biti podložna komercijalnim interesima

Treća riječ o kojoj je govorio jest ‘istina’ koju komunikatori trebaju uvijek tražiti i poštovati. Traženje istine ne može biti podložno komercijalnoj perspektivi, interesima moćnih, velikim gospodarskim interesima. Biti zajedno poradi istine znači promicati informirano, pravedno, zdravo i održivo društvo.

Podupirati zajedništvo i promicati dobro

Istina se, za kršćanina, ne odnosi samo na neke stvari nego na cijeli život te uključuje također potporu, temeljitost i pouzdanje; a jedini doista pouzdan i dostojan pouzdanja, s kojim možemo računati, jest živi Bog – napomenuo je Papa te dodao – Raditi u službi istine znači tražiti ono što pogoduje zajedništvu i promiče dobro sviju, a ne ono što izolira, razdvaja i suprotstavlja. Na kraju je potaknuo na spomen i molitvu za žrtve bolesti COVID-19, kao i za one koji su umrli služeći bolesnima. Oni su heroji naših dana, a mnogo ih je skrivenih – rekao je papa Franjo.