Isus je prije svog uzašašća govorio o mnogim stvarima – kazao je Papa – ali su tri riječi ključne: mir, ljubav i radost. Za mir nam je rekao da nam ga ne daje onako kako ga svijet daje nego da je njegov mir zauvijek. O ljubavi je toliko puta ponovio da je zapovijed ljubiti Boga i bližnjega i da ćemo po tome svi biti suđeni (usp. Mt 25). U evanđeoskom odlomku o ljubavi kaže još nešto: ne samo ljubite nego i: ostanite u mojoj ljubavi.

Ovo je kršćanski poziv: ostati u Božjoj ljubavi, što znači disatiživjeti od toga kisika; od toga zraka. A kakva je njegova ljubav? – Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas. To je ljubav koja dolazi od Oca; ljubav koja je odnos između Oca i Sina, kao i između Sina i nas, a od nas traži da u toj ljubavi, koja od Oca dolazi, ostanemo – istaknuo je papa Franjo. 

Znak da uistinu ostajemo u Isusovoj ljubavi je ako čuvamo zapovijedi. Kad ostajemo u Njegovoj ljubavi, sama ljubav čini da vršimo zapovijedi i to spontano, neusiljeno. Korijen ljubavi cvjeta u zapovijedima koje su poput poveznice koja spaja Oca, Isusa i nas.

Radost je pak znak i odlika kršćana. Kršćanin bez radosti ili nije kršćanin ili se razbolio. Tu onda s kršćanskim zdravljem nešto nije kako treba. Jednom sam spomenuo da ima kršćana čiji je izraz lica poput feferona u octu – i tako stalno! Takva im je i duša, što je ružno i takvi nisu (pravi) kršćani. Kršćanstvo bez radosti nije kršćansko. Radost je kršćaninu kao pečat; tako u boli, u nedaćama, pa i u progonima – kazao je Sveti Otac te dodao kako se o prvim mučenicima govorilo da idu na muke kao da idu na svadbuRadost je kršćanina čuvati mir i ljubavMir, ljubav i radost – tri su riječi koje nam Isus ostavlja. Ali tko nam to daje mir, ljubav i radost – upitao je Papa te odmah i odgovorio – to je Duh Sveti!

Veliki Zaboravljeni u našem životu! Dolazi mi da vas pitam: Koliko vas se moli Duhu Svetomu? On je naš Zaboravljeni jer nam On daje miruči nas kako ljubiti i ispunja nas radošću. Od Gospodina smo u molitvi tražili da sačuva svoj dar; odnosno da Gospodin u nama zadrži svoga Duha. Neka nam Gospodin udijeli tu milost da u nama trajno čuva Duha Svetoga; onoga Duha koji nas uči ljubiti i koji nas ispunja radošću i mirom – zaključio je Sveti Otac. (RV/Bitno.net)