Papa

Prijetvornost je znak đavla i potrebno je vjerovati kako bi se spoznalo – te je dvije tvrdnje istaknuo papa Benedikt XVI. u podnevnom nagovoru koji je predvodio 26. kolovoza u Apostolskoj palači u Castel Gandolfu, gdje nastavlja svoj ljetni boravak.

Potrebno je vjerovati u Boga kako bi se upoznao vječni život koji Krist daruje žrtvujući se za nas – istaknuo je Papa tumačeći da je to Isusova pouka učenicima nakon govora u sinagogi u Kafarnaumu, održanoga poslije čuda umnažanja kruha i ribe. Taj je govor izazvao mnogo neslaganja: doista, od tog trenutka – pripovijeda evanđelist Ivan – brojni su se njegovi učenici vratili, jer nisu povjerovali Isusovim riječima, koji je rekao: Ja sam živi kruh koji je sišao s neba, tko jede moje tijelo i pije moju krv živjet će dovijeka. Ta je objava za njih bila nerazumljiva, jer su je shvaćali u materijalnom smislu, a u tim je riječima bilo najavljeno Isusovo uskrsno otajstvo u kojemu On daruje samoga sebe za spas svijeta – istaknuo je Papa.

Isus stoga upita apostole ‘Da možda i vi ne kanite otići?’. A Petar mu odgovori: ‘Gospodine kome da idemo? I mi bismo mogli razmisliti: kome da idemo? – dodao je Papa te nastavio – Ti imaš riječi života vječnoga, i mi smo povjerovali i spoznali da si Ti svetac Božji’ – rekao je Sveti Otac navodeći Ivanovo Evanđelje te istaknuo da o tom odlomku postoji prekrasan komentar svetoga Augustina koji kaže: „Vidite kako je Petar, milošću Božjom, nadahnućem Duha Svetoga, shvatio? Zašto je shvatio? Jer je povjerovao. Ti imaš riječi života vječnoga. Ti nam daješ vječni život prikazujući svoje tijelo i svoju krv. A mi smo povjerovali i upoznali. Ne kaže: upoznali smo i povjerovali, nego povjerovali smo i upoznali. Povjerovali smo kako bismo mogli spoznati; da smo, naime, htjeli spoznati prije nego što smo povjerovali, ne bismo uspjeli ni spoznati ni vjerovati.“

Isus je, osim toga, znao da je među dvanaestoricom apostola bio jedan koji nije vjerovao: Juda, koji je mogao, štoviše, koji je, da je bio pošten, možda trebao otići – primijetio je potom Sveti Otac. Ostao je, naprotiv, s Isusom. Ostao je, ali ne zbog vjere, ne iz ljubavi, nego u tajnoj nakani da se osveti Učitelju. Jer, Juda se osjećao iznevjerenim od Isusa, te je stoga odlučio da će i on njega izdati. Juda je, naime, – objasnio je Papa – bio zelot, i želio je pobjedonosnoga Mesiju koji će povesti pobunu protiv Rimljana. Isus nije ispunio ta očekivanja. Problem je to što Juda nije otišao, – dodao je Papa – i njegov je najveći grijeh bila prijetvornost, koja je obilježje đavla. Zbog toga je Isus rekao Dvanaestorici: ‘Jedan je od vas đavao!’ – rekao je na kraju Sveti Otac te pozvao na molitvu Djevici Mariji kako bi nam pomogla vjerovati u Isusa, poput svetoga Petra, te biti uvijek iskreni s Njim i sa svima. (rv/bitno.net)