Crkva

Liturgijska glazba pomaže očitovanju vjere i pridonosi novoj evangelizaciji, rekao je papa Benedikt XVI. članovima talijanske udruge Sveta Cecilija, koje je 10. studenoga primio u dvorani Pavao VI. u Vatikanu. Govoreći o važnosti svete glazbe, Papa je spomenuo iskustvo sv. Augustina koji je plakao slušajući liturgijsko pjevanje psalama, te Paula Claudela, glasovitog pjesnika i dramaturga, koji se obratio tijekom Večernje u pariškoj katedrali Notre-Dame slušajući pjevanje hvalospjeva “Veliča duša moja Gospodina”. Premda se vjera rađa iz slušanja riječi Božje, sveta glazba i naročito pjevanje mogu uveličati izražajnost psalama i biblijskih hvalospjeva, ustvrdio je Benedikt XVI.

Iskustvo sv. Augustina pomaže shvatiti to što je II. vatikanski sabor odredio u konstituciji o svetoj liturgiji (Sacrosanctum concilium), “da sveto pjevanje združeno s riječima, tvori potrebit i sastavni dio svečane liturgije”. To je “potrebit i sastavni dio liturgije” ne radi estetskih razloga, nego zato što pridonosi rastu i očitovanju vjere, dakle Božjoj slavi i posvećenju vjernika, a to i je svrha svete glazbe, ustvrdio je Sveti Otac.

Govoreći o iskustvu Paula Claudela, rekao je da je pjevanje Magnifikata odstranilo svaku sumnju iz njegove duše, a to je dokaz da sveto pjevanje pomaže aktivno sudjelovanje naroda Božjega u bogoslužju, koje nije samo govor, nego i slušanje te prihvaćanje osjećajima i umom riječi Božje, a to vrijedi i za svetu glazbu. Zamislimo kolike je osobe u dubini srca dirnula sveta glazba, a kolike je poput Claudela ljepota liturgijske glazbe privukla Bogu. U tomu je vrlo važna vaša uloga, trsite se poboljšati kvalitetu liturgijskog pjevanja, vrednujte veliku glazbenu tradiciju Crkve, koja u gregorijanskom pjevanju i u polifoniji ima najuzvišeniji izražaj, a to tvrdi i II. vatikanski sabor, poručio je Benedikt XVI. članovima udruge, izvijestio je Radio Vatikan. (ika/bitno.net)

Foto: Shutterstock.com