U nedjeljnom nagovoru 22. siječnja, usred Molitvenoga tjedna za jedinstvo kršćana, papa je Benedikt XVI. potaknuo vjernike na svakodnevno jačanje svojega ekumenskog zalaganja. Obraćajući se hodočasnicima okupljenima na Trgu svetoga Petra, Sveti je Otac istaknuo da vjera u Isusa podupire kršćane u traženju punoga jedinstva. Potom je, s obzirom na sadašnju gospodarsko-društvenu krizu, izrazio nadu u mir i pravednost za pučanstva Dalekog Istoka koji ovih dana slave mjesečevu novu godinu.
Prepoznavanje i prihvaćanje preobražavajuće snage vjere u Isusa Krista podupire kršćane i u traženju punoga jedinstva među sobom – istaknuo je Sveti Otac u nagovoru koji je cijeli bio posvećen važnosti ekumenskoga zalaganja. Napomenuvši da je priručne dokumente za Molitveni tjedan za jedinstvo kršćana ove godine pripremila jedna skupina iz Poljske, Papa je istaknuo snagu vjere koja je uvijek nadahnjivala Poljsku, u hrabrim borbama protiv različitih nevolja. Poljski su kršćani kroz stoljećā spontano predosjetili duhovnu dimenziju u svojoj želji za slobodom, i shvatili su da se istinska pobjeda može postići samo ako je popraćena dubokom nutarnjom preobrazbom – napomenuo je Sveti Otac.

Oni nas podsjećaju da se naše traženje jedinstva može voditi na stvaran način samo ako Bogu dopustimo da djeluje – primijetio je Papa te dodao da je vidljivo jedinstvo svih kršćana uvijek djelo koje dolazi odozgor, od Boga, djelo koje zahtijeva poniznost priznavanja naše slabosti, te prihvaćanje dara. Međutim, ako se poslužimo riječima koje je često ponavljao blaženi papa Ivan Pavao II., svaki dar postaje i obveza. Jedinstvo koje dolazi od Boga zahtijeva stoga naše svakodnevno zalaganje u otvaranju jednih prema drugima u ljubavi – istaknuo je Papa.

Primijetivši da je Molitveni tjedan za jedinstvo kršćana već više desetljeća središnja sastavnica ekumenskoga djelovanja Crkve, Sveti je Otac istaknuo da će nam vrijeme koje posvećujemo molitvi za puno jedinstvo Kristovih učenika omogućiti da bolje shvatimo kako ćemo biti preobraženi njegovom pobjedom, snagom njegova uskrsnuća. Potom je pozvao vjernike da se u srijedu, u velikom broju okupe u Bazilici svetoga Pavla izvan zidina, gdje će svečanim slavljem Večernje blagdana Obraćenja svetoga Pavla završiti Molitvena osmina za jedinstvo kršćana.

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, pozdravljajući hodočasnike na više jezika, Sveti je Otac posebne misli uputio zemljama Dalekoga Istoka koje ovih dana slave mjesečevu novu godinu. U sadašnjoj gospodarsko-društvenoj krizi u svijetu, svim tim narodima želim da nova godina bude konkretno obilježena pravednošću i mirom, da donese olakšanje onima koji trpe, te da posebno mladi, svojim zanosom i uzornim poticajem mogu svijetu pružiti novu nadu – istaknuo je na kraju Sveti Otac. (rv/bitno.net)