Na svečanom konzistoriju u bazilici sv. Petra u Vatikanu papa Benedikt XVI. kreirao je 18. veljače 22 nova kardinala, predavši im kardinalski prsten i šešir te im dodijelio naslovne rimske crkve.

Papa

Četvrtim konzistorijem pontifikata Benedikta XVI. broj članova Kardinalskoga zbora ima 213 članova, među njima 125 mlađih od 80 godina, s pravom biranja pape. Zadaća je novih kardinala s ljubavlju i snažno služiti Crkvi, jasnoćom i mudrošću učitelja, energijom pastira, vjernošću i hrabrošću mučenika. U službi i poslanju u Crkvi i svijetu moraju biti usmjereni jedino Kristu, poručio je, između ostaloga, Sveti Otac u propovijedi svečanoga slavlja.
Nove kardinale Papa je upozorio da nije uvijek lako ući u logiku Evanđelja i ostaviti put moći i slave. Treba odustati od logike svijeta. Vlast i služba, sebičnost i širokogrudnost, posjedovanje i darivanje, interesi i pružanje pomoći – logike su koje se duboko suprotstavljaju jedna drugoj i suočavaju se u svim vremenima i na svim područjima, objasnio je Papa te primijetio kako Isus ne ostavlja sumnju u izboru. I Sin Božji došao je služiti i dati život za otkupljenje mnogih. To je poziv i opomena, ali i zaduženje i ohrabrenje i kardinalima, kojima je objasnio i smisao prstena, na kojem su prikazani Petar i Pavao, apostoli koji su u Rimu podnijeli mučeništvo, a zvijezda predstavlja Mariju, čvrstu u vjeri i poniznu službenicu Gospodnju. Taj je novi prsten Papa predao kardinalima i preporučio im da se mole i za njega kako bi mogao dati Božjem puku svjedočanstvo sigurnog nauka i upravljati odlučno i smireno crkveno kormilo. Dao je do znanja da ne namjerava dati ostavku, kako su u posljednje vrijeme neki tvrdili.
Nakon obreda uslijedila je kratka rasprava o kanonizaciji sedam novih svetaca te je Papa potpisao potrebne dekrete. Među njima su i trojica laika.
Od 22 nova kardinala njih deset su kurijalni, četvorica starija od 80 godina. Osmorica novih kardinala dolaze iz velikih dijeceza – četvorica Europljana (Berlin, Prag, Utrecht, Firenca) i po dvojica iz Sjeverne Amerike i Azije.(ika/bitno.net)