Papa

Na jučerašnjoj općoj audijenciji na Trgu svetoga Petra Sveti je Otac, nastavljajući katehezu o molitvi, istaknuo je da je za svetoga Pavla molitva „osobni susret s Bogom Ocem, u Kristu, po Duhu Svetome. U tom susretu Božja vjernost nalazi potvrdan odgovor vjernika, izražen riječju „Amen“. Papa je svoje izlaganje utemeljio na Drugoj poslanici Korinćanima svetoga Pavla koja započinje najuzvišenijim molitvenim blagoslovom Novoga zavjeta: „Neka je blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, otac milosrđa i Bog svakovrsne utjehe, koji nas tješi u svoj našoj nevolji tako da mi možemo svakovrsnom utjehom, kojom nas same tješi Bog, tješiti one koji se nalaze ma u kakvoj nevolji”, kazao je Benedikt XVI.

U toj molitvi dakle uz temu nevolje prevladava tema utjehe, koja se ima shvatiti kao ohrabrenje i poticaj da se ne podlegne u nevoljama. Ona poziva da se sve živi u jedinstvu s Kristom, koji uzima na sebe sve naše patnje i grijeh svijeta da donese svjetlo, nadu i otkupljenje. Isus nas tako osposobljava da i mi možemo tješiti sve one koji su u nevoljama. U molitvi duboko sjedinjeni s Kristom, pouzdanje u njegovu nazočnost, osposobljava nas da s drugima dijelimo njihove patnje i žalosti. „Tko je slabić, da ja nisam slabić. Tko se od drugoga navodi na grijeh, da ja ne izgaram?“ – piše Apostol u Drugoj poslanici Korinćanima – istkanuo je Sveti Otac.

Draga braćo i sestre, – nastavio je Papa – naš život i kršćanski hod često su obilježeni teškoćom, nesporazumima, patnjama, to svi dobro znamo. Ali u vjernom odnosu s Gospodinom, u postojanoj svagdanjoj molitvi, možemo zaista osjetiti Božju utjehu, koja snaži našu vjeru jer nam omogućuje da u Kristu zaista iskusimo Božju vjernost prema svakom čovjeku, da osjetimo njegovu vjernu ljubav, sve do darivanja svoga Sina na križu. Sveti Pavao tvrdi: Sin Božji, Isus Krist, koga smo među vama propovijedali, ja, Silvan i Timotej, nije bio „da“ i „ne“, naprotiv u njemu se pokazalo „da“. Uistinu, sva obećanja Božja imaju u njemu svoj „da“; zato mi po njemu velimo svoj „Amen“ na slavu Bogu“ – istaknuo je Benedikt XVI. dodajući: Vjera nije prvenstveno ljudski čin, nego je besplatni dar Božji, koji je ukorijenjen u Božjoj vjernosti, u njegovom „da“ po kojem shvaćamo kako živjeti ljubeći Njega i svoju braću. Cijela je povijest spasenja postupno objavljivanje Božje vjernosti, unatoč našim nevjernostima i nijekanjima, sigurni smo da su „neopozivi darovi i poziv Božji“ – veli sveti Pavao u Poslanici Rimljanima – istaknuo je Papa.

Papa je objasnio da nam Božje djelovanje – koje je različito od našega – daje utjehu, snagu i nadu, jer Bog ne poriče svoj „da“. U teškoćama smo često u kušnji da ne ustrajemo u besplatnoj ljubavi, jer zahtijeva napor i žrtvu. Bog se, naprotiv, nikada ne zamara s nama, ne gubi strpljenje nego nam prethodi njegovo milosrđe, prvi nam dolazi u susret. U Križu nam svjedoči mjeru svoje besplatne ljubavi. Sveti Pavao piše u Poslanici Titu: „Očitovala se dobrota Boga, našega spasitelja, i njegova ljubav prema ljudima…“ a da se ta ljubav svaki dan obnavlja „Bog nas je pomazao, obilježio pečatom i stavio nam u srca zalog – Duha – ustvrdio je Benedikt XVI. dodajući da je Božja vjernost po Duhu Svetomu uvijek prisutna u čovječanstvu.

Zaključujući jučerašnju katehezu Papa je kazao da se „na vjerni Božji „da“ ucjepljuje „da –amen“ Crkve i odjekuje u svakom liturgijskom slavlju. Amen je odgovor vjere, on završava uvijek svaku našu osobnu i zajedničku molitvu. Amen je naš odgovor na Božju inicijativu. Mi ga često izgovaramo iz običaja, ne shvaćajući njegovo pravo značenje, premda ‘Amen’ u cijelom Svetom pismu označava prihvaćanje volje Božje. Crkva je od samoga početka u svoju liturgiju unijela starozavjetni amen – ustvrdio je Sveti Otac i dodao: Pozvani smo da u svojoj molitvi kažemo „da“ Bogu, da mu svojim „amen“ potvrdimo svoju vjernost. Tu vjernost ne možemo steći svojim silama, ona nije samo plod našega zauzimanja nego dolazi od Boga a temelji se Kristovu „da“, koji je rekao: „Moja je hrana u tom da vršim volju onoga koji me poslao i da dovršim njegovo djelo“. U Kristovo „da“ moramo ući, prihvaćajući Božju volju, da možemo sa svetim Pavlom reći da ne živimo mi nego Krist živi u nama – zaključio je Sveti Otac, a potom na raznim jezicima pozdravio hodočasnike.

Na audijenciji su bile i skupine hrvatskih hodočasnika koje je pozdravio: Radosno pozdravljam i blagoslivljam sve hrvatske hodočasnike, a osobito vjernike iz Arbanasa te grupe krizmanika iz Hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj: Stuttgart, Freiburg, Friedrichshafen-Ravensburg i Singen-Villingen. Dragi mladi prijatelji, primili ste dar Duha Svetoga. Iskoristite tu milost s neba te još hrabrije svjedočite svoju vjeru u Isusa Krista. Hvaljen Isus i Marija!

Sveti se Otac na kraju osvrnuo i na izvješća obavijesnih sredstava o nedavnim događajima u Vatikanu. Događaji koji su se ovih dana zbili glede Kurije i mojih suradnika ožalostili su moje srce, ali se nije poljuljalo uvjerenje da Crkvu unatoč ljudskim slabostima, teškoćama i kušnjama vodi Duh Sveti, i da joj Gospodin neće nikad uskratiti svoju pomoć da je podupire na njezinu putu. Budući da su se u nekim obavijesnim sredstvima umnažala nagađanja, sasvim neutemeljena jer su uvelike nadmašila činjenice, prikazala su sliku Svete Stolice koja ne odgovara stvarnosti. Stoga želim obnoviti svoje povjerenje i ohrabrenje svojim najužim suradnicima i svima onima koji mi svakodnevice, vjerno, požrtvovno i samozatajno pomažu u izvršavanju moje službe – rekao je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)