Papa Franjo

Papa je potaknut liturgijskim čitanjima kazao da je korupcija jedna od najstarijih i najžalosnijih stvari koja se još uvijek ogleda u ljudskom društvu. Priča je to o Nabotu i njegovu vinogradu. Kralj Ahab, koji je poželio malo proširiti svoj vrt, zatražio je od svog susjeda Nabota da mu ustupi svoj vinograd za drugu zemlju ili da mu ga proda. Nabot, svjestan da je to naslijedio od svojih predaka, odbija kraljev prijedlog. 
Kralja je to odbijanje oneraspoložilo, tako da je njegova žena Izebela priredila zamku: uz lažno svjedočenje nekih poplaćenih, optuži Nabota da je prokleo Boga i kralja, koji je zatim krivo optužen, kamenovan i ubijen. Poslije taj vinograd preda mužu, koji ga – opaža Papa – sasvim mirno zaposjedne, kao da se ništa nije dogodilo. Ova se stvar – kaže papa Franjo – stalno ponavlja u redovima onih koji imaju materijalnu, političku ili duhovnu moć:

U novinama toliko puta čitamo kako je na sud doveden neki političar koji se na čudesan način obogatio; kako je na sudu vlasnik vile koji se naglo obogatio otpuštanjem radnika; ili neki biskup koji je zapustio svoje pastoralne dužnosti kako bi se obogatio i postao moćan. Tako čujemo o pokvarenim političarima, o pokvarenim poslovnjacima ili o pokvarenim ljudima Crkve – rekao je Papa – no, takvih ima posvuda.
Treba reći da je korupcija upravo grijeh spretnosti i prigode, koju ima osoba koja ima vlast nad drugima – bilo ekonomsku, političku ili crkvenu. Svi se nađemo u napasti da tako sagriješimo jer to je grijeh koji nam ide na ruku. Kad netko ima vlast, osjeća se moćnim i osjeća se skoro kao Bog – pojasnio je Sveti Otac.

Ostalo nekako dođe usput. Uz blagostanje, novac, pa moć, hvalisavost, pa ponos, a tada sve – pa i ubojstvo. Tko zbog korupcije ispašta? – Zbog korupcije ispašta siromah! – dodao je Papa. Ako govorimo o pokvarenim političarima; o pokvarenim ekonomistima – tko to plaća? – zapitao je papa Franjo.

Plaćaju bolnice bez lijekova, bolesnici bez njege i djeca bez obrazovanja. Oni su moderni, današnji Naboti, koji ispaštaju zbog korupcije velikih. A tko ispašta korupciju jednoga biskupa?! – Djeca koja se ne znaju prekrižiti, koji ne poznaju vjeru i o kojima se nitko ne brine. Ispaštaju je bolesnici koje nitko ne pohodi; zatvorenici o kojima se duhovno nitko ne brine. Siromasi plaćaju korupciju; materijalni i duhovni siromasi – smatra Papa.

Jedini put i izlaz iz korupcije; jedini način da nadvladamo napast i grijeh korupcije, jest služenje – smatra Papa – jer korupcija proizlazi iz ponosa i oholosti, a služenje ti snizuje, jer je to ponizna ljubav kako bi se drugomu pomoglo. Molimo za tolike koji trpe zbog korupcije, da im Gospodin bude blizu, jer Nabotu je zasigurno bio blizu, kao što je bio i Stjepanu u času kamenovanja – rekao je Papa poželjevši da Gospodin svima udijeli snagu kako bi nastavili naprijed vlastitim svjedočenjem.

Radio Vatikan/Bitno.net